Η ανησυχία για την ασφάλεια στα λούνα παρκ μετά τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη στην Χαλκιδική

Η ανησυχία για την ασφάλεια στα λούνα παρκ μετά τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη στην Χαλκιδική

Ο Γιώργος Καϊμπαλής, πατέρας του 19χρονου Γιάννη που tragically χάθηκε σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής τον περασμένο Αύγουστο, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα» για τις συνθήκες που επικρατούν στα λούνα παρκ της χώρας. Εκφράζει την απογοήτευσή του σχετικά με την απουσία ευθυνών από την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, αναφέροντας ότι «οι δήμαρχοι που άφησαν ανοιχτά τα λούνα παρκ το καλοκαίρι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη». Υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης: «Μιλάμε για ζωές. Εμάς μας έκλεισαν το σπίτι».

Η περίπτωση του Γιάννη αποκάλυψε το ευρύτερο πρόβλημα που αφορά τη νομιμότητα των λούνα παρκ στην Ελλάδα. Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης στα «Νέα» και το «Βήμα», ανέφερε ότι σχεδόν όλα τα λούνα παρκ της χώρας λειτουργούν χωρίς άδεια. Μόλις τρία από αυτά διαθέτουν την απαραίτητη άδεια και είναι έτοιμα να υποδεχτούν επισκέπτες: ένα μεγάλο ψυχαγωγικό πάρκο στην Αθήνα και δύο στην περιφέρεια.

Τα προβλήματα με τα λούνα παρκ συνδέονται με την αδυναμία των εταιρειών πιστοποίησης να τηρούν τις απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις δύο εταιρείες που πιστοποιούσε τα λούνα παρκ δεν εκτελούσε σωστά τις γνωματεύσεις και είχε αλλάξει προσωπικό σε τουλάχιστον τρία έως τέσσερα άτομα για τους ελέγχους. Εντούτοις, οι υπάλληλοι έδιναν ιδιωτικά παραστατικά που διαβεβαίωναν ότι όλα ήταν εντάξει, κάτι που σαφώς δεν επιτρέπεται.

Τα ευρήματα αυτά ήρθαν στο φως μετά τον θάνατο του Γιάννη, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία που είχε πιστοποιήσει τα λούνα παρκ είχε αναλάβει τη διασφάλιση και στην πιστοποίηση παιδότοπων και παιδικών χαρών.

Πηγή: tovima.gr