Η απώλεια ενός γίγαντα της ελληνικής μουσικής και η κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα

Η απώλεια ενός γίγαντα της ελληνικής μουσικής και η κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, λίγες ημέρες πριν από την τέλεση των 100ών του γενεθλίων. Ο Δημήτρης Πλέσσας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924 και η καριέρα του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική μουσική σκηνή.

Η μουσική του κατάθεση περιλαμβάνει κομμάτια από το φάσμα της τζαζ και της ελαφριάς μουσικής μέχρι το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Διακρίθηκε με τη συγκλονιστική του ικανότητα στη σύνθεση, ξεκινώντας τη δραστηριότητά του σε πολύ νεαρή ηλικία, καταλαμβάνοντας τη θέση του πρώτου σολίστα πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας από τα 15 του χρόνια. Μετά τις σπουδές του στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στις ΗΠΑ, βραβεύτηκε για τις μουσικές του ικανότητες.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε από τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ, που μέσω ανάρτησής της εξέφρασε την αγάπη και την εκτίμησή της γι’ αυτόν. «Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου…… θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις μέχρι να ανταμώσουμε», σημείωσε. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του συνθέτη είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγες ημέρες στο Θέατρο Παλλάς.

Ο Μίμης Πλέσσας θα μείνει αξέχαστος για τα πολυάριθμα κομμάτια του, όπως το «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Τι σου ‘κανα και πίνεις», και «Η πρώτη μας νύχτα», που έχουν στιγματίσει την ελληνική μουσική σκηνή. Συνεργάστηκε με πολλούς από τους πιο σπουδαίους τραγουδιστές, βοηθώντας στην καλλιτεχνική τους αναγνώριση, ενώ υπηρέτησε και τη μουσική σύνθεση για ταινίες, διαθέτοντας 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις στο ενεργητικό του.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Πηγή: tovima.gr