Η Αθηνά Μαρτίνου η γυναικεία ηγεσία στην ελληνική ναυτιλία

Η Αθηνά Μαρτίνου η γυναικεία ηγεσία στην ελληνική ναυτιλία

Πέθανε χθες το βράδυ (11/10) σε ηλικία 97 ετών η Αθηνά Μαρτίνου, η κορυφαία γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας, γνωστή για την ίδρυση του ναυτιλιακού κολοσσού Thenamaris Ships Management.

Η Αθηνά Μαρτίνου (Νούνου) ξεκίνησε τη διαχείριση των πλοίων της οικογένειάς της το 1971, σε συνεργασία με τους γιους της Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα. Το 1991, αποφάσισε να περάσει τα ηνία στα παιδιά της, με τον Θανάση να αποχωρεί για να ιδρύσει την Eastern Mediterranean Maritime. Στη συνέχεια, το 1997, ακολούθησε ο Ανδρέας, που δημιούργησε την Minerva Marine, παραχωρώντας τα ηνία της Thenamaris στον μικρότερο αδελφό Ντίνο.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της, ανέφερε: «Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις». Η Αθηνά μίλησε για την αγάπη της για τη θάλασσα και τα πρώτα βήματα της οικογένειας στη ναυτιλία. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον σύζυγό της και τον γιο της Θανάση, που την στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. «Δεν ήμουν η κινητήριος δύναμη, αλλά ο άνθρωπος που μπορούσε να μετατρέπει τα δύσκολα σε εύκολα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στα πρώτα τους πλοία, είπε: «Το πρώτο πλοίο το αγοράσαμε το 1964 με 80.000 λίρες. Ήταν 20 χρονών και το φτιάξαμε». Περιέγραψε με ζωντάνια τις εμπειρίες της και την εξέλιξη της ναυτιλιακής τους επιχείρησης.

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου αναγνωρίζει τον δυναμισμό και την αφοσίωσή της προς τη θάλασσα και την κοινωνία. Αναφέρει ότι η Αθηνά εκφράζει την αγάπη της για τη ζωή και τη θάλασσα, τονίζοντας πως «είναι σαν τη θάλασσα, γένους θηλυκού».

Με την έμπνευση που αντλούσε από τη θάλασσα, κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό στον κόσμο της ναυτιλίας με πολλή δουλειά και πάθος.

Πηγή: tovima.gr