Η Επαναστατική Κάσκα Πιλότων F-35 με Πρωτοποριακές Τεχνολογίες στον Αεροπορικό Σημαίνοντα Ρόλο

Η Επαναστατική Κάσκα Πιλότων F-35 με Πρωτοποριακές Τεχνολογίες στον Αεροπορικό Σημαίνοντα Ρόλο

Η κάσκα που χρησιμοποιούν οι πιλότοι του F-35, γνωστή ως Helmet Mounted Display System (HMDS), αποτελεί μία από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες στον τομέα των στρατιωτικών αεροπορικών συστημάτων. Εντυπωσίασε τους Έλληνες πιλότους κατά τη διάρκεια διεθνούς άσκησης στην Ανδραβίδα, όπου θα αποκτήσουν την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά αυτής της κάσκας είναι το 360° πεδίο όρασης που προσφέρει. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στον πιλότο να βλέπει «μέσα» και γύρω από το αεροσκάφος, χωρίς περιορισμούς, χάρη στις εξωτερικές κάμερες που είναι τοποθετημένες πάνω του.

Η κάσκα διαθέτει οθόνη που προβάλλει τις απαραίτητες πληροφορίες απευθείας στο οπτικό πεδίο του πιλότου, όπως δεδομένα πτήσης, στόχους και την κατάσταση των όπλων. Έτσι, ο πιλότος δεν χρειάζεται να κοιτάζει προς τις εσωτερικές οθόνες του αεροσκάφους.

Επιπλέον, έχει ενσωματωμένο σύστημα στόχευσης με κίνηση κεφαλής, το οποίο επιτρέπει στον πιλότο να στοχεύει αυτόματα όταν κοιτάει έναν στόχο, βελτιώνοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια των βολών. Παράλληλα, παρακολουθεί την κατεύθυνση του κεφαλιού του πιλότου και προσαρμόζει τις πληροφορίες που προβάλλονται ανάλογα.

Η κάσκα περιλαμβάνει επίσης σύστημα νυχτερινής όρασης, επιτρέποντας στους πιλότους να επιχειρούν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς την ανάγκη εξωτερικού εξοπλισμού.

Τέλος, είναι συγκεκριμένα διαμορφωμένη για κάθε πιλότο ώστε να προσαρμόζεται τέλεια στο κεφάλι τους, διασφαλίζοντας την ακρίβεια των δεδομένων που παρέχει. Ο σχεδιασμός της είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς, αν και παραμένει σχετικά βαρύς λόγω της πολυπλοκότητας και των τεχνολογιών που περιέχει. Η επένδυση για αυτήν την κάσκα ανέρχεται σε 400.000 δολάρια.

Πηγή: tovima.gr