Ασήμαντη ήταν η αφορμή, αλλά οι αιτίες πίσω από την τραγωδία του Αιγάλεω, γνωστής ως «Σφαγή του Αιγάλεω», «Ολοκαύτωμα του Αιγάλεω» ή «μάχη του Πυριτιδοποιείου», είναι πολύ ισχυρότερες. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, περισσότερα από 100 άτομα της τοπικής κοινότητας βρήκαν τον θάνατο, αθώα θύματα της απάνθρωπης ναζιστικής βίας. Το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε μόλις 15 ημέρες πριν από την έξοδο των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα, γεγονός που προσθέτει στην τραγικότητα της κατάστασης.
Την ημέρα εκείνη, 100 άοπλοι πολίτες εκτελούνται εν ψυχρώ από γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ενώ παράλληλα καταστρέφεται ολοσχερώς ο συνοικισμός του Αγίου Γεωργίου. Η Γερμανία είχε διαπράξει πολλά εγκλήματα πολέμου κατά την κατοχή της Ελλάδας, και η σφαγή αυτή εκλαμβάνεται ως ακόμη μια απόδειξη της θηριωδίας τους.
Εν μέσω της αστάθειας που βίωνε εκείνη την εποχή το Αιγάλεω, οι Γερμανοί όλο και περισσότερο ανησυχούσαν για την προφανή αντίσταση των κατοίκων. Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση κατοίκων τον Σεπτέμβριο, στην οποία εκλέγεται δήμαρχος ο Γιάννης Μπατζακίδης, άφησε τους Γερμανούς χωρίς αμφιβολίες ότι ο θρόισμα του ΕΛΑΣ ήταν ισχυρό στην περιοχή. Η αμφίβολη συμπεριφορά των γερμανικών δυνάμεων και οι συνεχείς επιθέσεις τους ήταν αποτέλεσμα του φόβου τους για την αντιστασιακή δράση που δρούσε εκεί.
Η επιχείρηση εκκαθάρισης ξεκινά μετά από μια αψιμαχία με αντάρτες, που ανάγκασε τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε μαζικές εκτελέσεις, αρχικά από τη γέφυρα της Ιεράς Οδού. Κάθε αθώος πολίτης που βρισκόταν στο διάβα τους γινόταν στόχος. Συναντούν φοιτητές που προσπαθούν να διαπραγματευτούν, αλλά πέφτουν και αυτοί θύματα. Τα Γερμανικά πυρά δεν είχαν διακρίσεις.
Η κάθοδος τους συνεχίζεται, προκαλώντας φωτιά και θάνατο στα σπίτια και τις αυλές. Χιλιάδες φλόγες και θρήνοι υψώνονται, όταν οι Γερμανοί αποκλείουν τους άνδρες από την έξοδο, τους οδηγούν στα σπίτια τους και τους καίνε ζωντανούς, οι εικόνες της φρίκης είναι ανατριχιαστικές για εκείνη την εποχή.
Τραγική ειρωνεία είναι ότι το Αιγάλεω κατοικούνταν από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι, μετά από τις θυσίες τους στον μικρασιατικό πόλεμο, βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωποι με την απάνθρωπη βία. Με αφορμή την 80η επέτειο των εκτελέσεων, ο Δήμος Αιγάλεω πραγματοποίησε εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων και να ενισχύσει την αντιφασιστική συνείδηση.
Πηγή: tovima.gr