Κατάσταση Υψηλού Κινδύνου για Πυρκαγιές στην Αττική και σε Άλλες Περιοχές της Χώρας

Κατάσταση Υψηλού Κινδύνου για Πυρκαγιές στην Αττική και σε Άλλες Περιοχές της Χώρας

Σε κατάσταση υψηλού κινδύνου φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 3) θα βρεθούν αύριο 14/10 περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, το Ηράκλειο και το Λασίθι, καθώς και τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, και τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Ψαρά, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως σημειώνουν οι αρμόδιες πηγές, η παρατεταμένη ανομβρία και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις από την αρχή του φθινοπώρου σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους αυξάνουν την επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιών. Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι δείκτες του χάρτη είναι κυρίως σε επίπεδα 1 και 2 (χαμηλή και μέση επικινδυνότητα), φέτος παρατηρείται πολλές φορές ένδειξη 3, με ημέρες που έφτασαν μέχρι και το επίπεδο 4, που σηματοδοτεί σχεδόν κατάσταση συναγερμού.

Λίγο πριν την αρχή του δεύτερου 15ημέρου του Οκτωβρίου, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι επικίνδυνες, με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος να αναμένονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Σημειώνεται ότι με δείκτη 3 απαγορεύονται οι θερμές εργασίες, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν αυστηρά χρηματικά πρόστιμα. Επίσης, η πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια έχει μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, με ποινές φυλάκισης να επισύρονται.

Πηγή: tovima.gr