Κατάσταση Υψηλού Κινδύνου για Πυρκαγιές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Κατάσταση Υψηλού Κινδύνου για Πυρκαγιές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Σήμερα, αρκετές περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου κατηγορίας 3 για εκδήλωση πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, οι περιοχές που απειλούνται είναι: Αττική, Εύβοια, Ηράκλειο, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Ψαρά.

Οι συνθήκες που προδιαθέτουν για την εκδήλωση φωτιάς είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης ανομβρίας τους τελευταίους μήνες, καθώς και των χαμηλών βροχοπτώσεων από αρχές φθινοπώρου. Επίσης, οι έντονοι άνεμοι συμβάλλουν στην αύξηση της επικινδυνότητας.

Παρά το γεγονός ότι συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι δείκτες του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 1 και 2 (δηλαδή χαμηλή και μέση επικινδυνότητα), φέτος πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά δείκτη 3, με κάποιες ημέρες να φτάνουν μέχρι δείκτη 4. Χαρακτηριστική είναι η 29η Σεπτεμβρίου, όταν εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στην Κορινθία.

Η ωhet, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι ανησυχητικές και προβλέπεται μια δύσκολη εβδομάδα για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Σημειώνεται ότι με τον δείκτη 3 απαγορεύονται οι θερμές εργασίες, ενώ οι παραβάτες αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές, καθώς το αδίκημα της εξ αμελείας πρόκλησης πυρκαγιάς έχει μετατραπεί σε κακούργημα με ποινές φυλάκισης.

Πηγή: tovima.gr