Κατοίκοι Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα του νερού από τη βρύση

Κατοίκοι Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα του νερού από τη βρύση

Οι κάτοικοι σε δήμους της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα του νερού που βγαίνει από τις βρύσες τους, το οποίο είναι θολό και ακατάλληλο για κατανάλωση. Στις περιοχές Νέα Πλάγια και Νέα Τρίγλια, οι συγκεντρώσεις αρσενικού υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία και δυσκολία στους κατοίκους, καθώς το εμφιαλωμένο νερό έχει εξελιχθεί σε μονόδρομο.

Η εταιρεία ύδρευσης ανέφερε ότι η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού οφείλεται στη λειψυδρία, την υπεράντληση και τις αυξημένες ανάγκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρά την υπερδεκαετή λειτουργία της μονάδας απομάκρυνσης αρσενικού, παρατηρούνται υπερβάσεις στη συγκέντρωση του μετάλλου στην έξοδο της μονάδας. Για την επίλυση του προβλήματος, προγραμματίζεται η εγκατάσταση ενός επιπλέον σταδίου επεξεργασίας που θα συμβάλει στη μειωμένη παρουσία αρσενικού. Οι διαδικασίες προμήθειας των απαραίτητων μηχανημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Δήμος θα προχωρά στη μεταφορά νερού με βυτιοφόρα οχήματα για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κατοίκων. Ωστόσο, προτείνει να χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου μόνο για υγιεινές χρήσεις, αποφεύγοντας την κατανάλωσή του και τη χρήση του για μαγείρεμα.

Το κόστος της καθημερινής κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού είναι υψηλό: για μια τετραμελή οικογένεια, απαιτούνται περίπου 8 μπουκάλια την ημέρα, κάτι που μεταφράζεται σε 240 μπουκάλια το μήνα, με κόστος γύρω στα 2 ευρώ για μια εξαδάδα.

Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι και αναζητούν λύσεις ενόψει αυτής της δύσκολης κατάστασης. Άμεσες ενημερώσεις και ανακοινώσεις θα γίνουν από τις αρμόδιες αρχές μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στην μονάδα επεξεργασίας του νερού.

Πηγή: tovima.gr