Μεγάλη Έξαρση Ιογενών Γαστρεντερίτιδων στα Χανιά αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία

Μεγάλη Έξαρση Ιογενών Γαστρεντερίτιδων στα Χανιά αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία

Δεκάδες ενήλικες και νεαρά άτομα μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Μπέα, 43 άτομα διαγνώστηκαν με ιογενή γαστρεντερίτιδα και, σε δειγματοληπτικό έλεγχο, εντοπίστηκε νοροϊός. Από τους ασθενείς, κάποιοι έλαβαν εξιτήριο, ενώ άλλοι συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Ανάμεσα στους νοσούντες, 27 άτομα είναι ηλικίας 18 έως 23 ετών, εκ των οποίων οι 12 είναι φοιτητές. Οι λοιποί ασθενείς είναι διαφόρων ηλικιών και προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης ή η περιοχή αρχικής μετάδοσης.

Ο κ. Μπέας ανέφερε ότι το νοσοκομείο θα λάβει μέτρα, δεδομένου ότι ο νοροϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν το θέμα και θα ανακοινώσουν σχετικές πληροφορίες για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, επισκέφθηκε τους φοιτητές που νοσηλεύονται, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είχαν επισκεφθεί τη λέσχη σίτισης.

Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν προσεκτικοί, με τον κ. Μπέα να διαβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται πανικός ή ανησυχία.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν διάρροιες, έμετους, ναυτία, κοιλιακό πόνο, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κόπωση. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 12 έως 72 ώρες, ενώ η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι συνήθως 24-48 ώρες, αν και μπορεί να παραμείνουν για 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον υπεύθυνο ιό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα ηλικιωμένα άτομα και εκείνα με ανοσοκαταστολή, καθώς μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Πηγή: tovima.gr