Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κύρια προσπάθεια περιορισμού της ευλογιάς των αιγοπροβάτων επικεντρώνεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από χθες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις από τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, ενώ σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κελλάς, πραγματοποίησε ανάλογες συναντήσεις σε Καβάλα και Ξάνθη. Αύριο, Παρασκευή, προγραμματίζονται συναντήσεις σε Σέρρες και Θεσσαλία.
Η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων ελπίζεται ότι θα αξιοποιηθεί πλήρως κατά τη διάρκεια του 10ημέρου εφαρμογής τους. Η επιτυχία στην προσπάθεια περιορισμού και εκρίζωσης της ευλογιάς θα εξαρτηθεί από την πιστή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις περιοχές.
Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 110, με 24.000 ζώα να έχουν θανατωθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η ασθένεια δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους. Τα προληπτικά μέτρα αποσκοπούν στην αποφυγή διασποράς της νόσου μεταξύ των ζώων, περιλαμβάνοντας τις αίγες, οι οποίες μπορεί να είναι φορείς της.
Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, ενώ το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα περιλαμβάνουν δερματικές αλλοιώσεις, πυρετό, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση της γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, καθώς και αναπνευστικά συμπτώματα. Σε περίπτωση υποψίας νόσησης, είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να απομονώσετε το άρρωστο ζώο και να περιορίσετε το κοπάδι.
Η διαδικασία διαχείρισης της νόσου περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου, που περιλαμβάνει θανατώσεις και υγειονομική ταφή των μολυσμένων ζώων, οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης, καθώς και διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας. Οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν και ενισχυμένη αποζημίωση για τις απώλειές τους.
Πηγή: tovima.gr