Σοβαρό Περιστατικό στον Προαστιακό με Είσοδο σε Γραμμές Μετρό Προκαλεί Ανησυχία

Σοβαρό Περιστατικό στον Προαστιακό με Είσοδο σε Γραμμές Μετρό Προκαλεί Ανησυχία

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, όταν συρμός του Προαστιακού μπήκε σε γραμμή του μετρό, προκαλώντας έντονη ανησυχία. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε σε κατεπείγουσα έρευνα για το συμβάν. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, το περιστατικό οφείλεται σε σφάλμα του Ρυθμιστή Κυκλοφορίας και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τους επιβάτες ούτε του προαστιακού, ούτε του μετρό.

Συγκεκριμένα, η αμαξοστοιχία 4245 εκτελούσε το δρομολόγιο ΚΑΝΤΖΑ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ, όταν κατευθύνθηκε προς την είσοδο της γραμμής 3 της ΣΤΑΣΥ. Ο μηχανοδηγός του προαστιακού, αν και προειδοποιήθηκε από τα φωτοσήματα, τα παραβίασε και τελικά σταμάτησε αφού προσπέρασε τις ενδείξεις θαυμαστικά. Ο Ρυθμιστής Κυκλοφορίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και θα παρακολουθήσει διαδικασία επανεκπαίδευσης.

Αξιολογώντας το συμβάν, ο ΟΣΕ επισημαίνει τα εξής: οι κινήσεις των συρμών γίνονται βάσει σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, που λειτουργούν κανονικά από το 2004. Αν και είχαν διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι μηχανισμοί, το συμβάν αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα στον διαθέσιμο έλεγχο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο μηχανοδηγός μετέφερε τις σωστές οδηγίες για την οπισθοπορεία και εξήλθε από τη σήραγγα.

Η σοβαρότητα του περιστατικού δεν είναι πρωτοφανής, δεδομένου ότι οι έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη συνεχίζονται, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές παραλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αυτή τη φορά εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια των συγκοινωνιών και τη λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου.

Πηγή: tovima.gr