Τίτλος: Εξάρθρωση κυκλώματος εφοριακών στην Κέρκυρα με εκβιασμούς και δωροληψίες

Τίτλος: Εξάρθρωση κυκλώματος εφοριακών στην Κέρκυρα με εκβιασμούς και δωροληψίες

Για τουλάχιστον πέντε μήνες, τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην Κέρκυρα δρούσαν ανενόχλητα, αξιοποιώντας τη μέθοδο των εκβιασμών και των δωροληψιών, με στόχο την αποκόμιση χρημάτων από φορολογούμενους. Η δράση τους είχε απλωθεί σε πολλές περιοχές, από την Εύβοια έως το Ιόνιο.

Το σχέδιο άρχισε να αποκαλύπτεται μετά από μια καταγγελία που εστάλη στην ΑΑΔΕ, η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Ακολούθησαν έρευνες στην Κέρκυρα για την αποκάλυψη της λειτουργίας του κυκλώματος.

Ο πυρήνας του κυκλώματος απαρτιζόταν από τον υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους της εφορίας και έναν λογιστή. Ο λογιστής υπηρέτησε ως η «κλειδί», παρέχοντας πληροφορίες στους εφοριακούς σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις διάφορων επιχειρηματιών και ιδιωτών. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι προχωρούσαν σε εκβιασμούς των επιχειρηματιών, προσπαθώντας να τους αποτρέψουν από τους ελέγχους ή ζητώντας χρήματα για να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής φόρων.

Σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. το πρωί της Παρασκευής, συνελήφθησαν όλοι οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα και κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν και κατ’ οίκον έρευνες. Στην εκτενή δικογραφία που σχηματίστηκε, συμπεριλαμβάνονται άλλα τέσσερα άτομα, με πάνω από 41.000 ευρώ να κατασχέθηκαν ως κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε ότι η διαφθορά δεν έχει θέση στην Αρχή, τονίζοντας τη σημασία των ελέγχων και των δικονομικών διαδικασιών για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Εξήγησε ότι οι απαραίτητες διαδικασίες θα ακολουθηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι εφοριακοί φαίνεται ότι δούλευαν υπερωρίες και εφάρμοζαν κώδικες στην επικοινωνία τους για να μην γίνουν αντιληπτοί. Οι τιμές για τις διάφορες «διευκολύνσεις» που πρόσφεραν κυμαίνονταν από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Η πρόσφατη εξάρθρωση του κυκλώματος στη Χαλκίδα, για την οποία οι Κερκυραίοι κακοήθεις είχαν ενημερωθεί, τους προειδοποίησε να είναι προσεκτικοί στις επικοινωνίες τους.

Πηγή: tovima.gr