Το μέλλον του ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο: Προοπτικές και προκλήσεις

Το μέλλον του ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο: Προοπτικές και προκλήσεις

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα, το Πανιμβριακό Συνέδριο με θέμα «Ίμβρος και Τένος: Νόστος και προοπτική». Στο συνέδριο συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, και τα εγκαίνια κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ελληνικής παιδείας και της πνευματικής διάστασης στην ανάπτυξη της Ίμβρου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, καθώς και άλλοι παράγοντες της περιοχής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Γιώργος Παπαθεοδώρου, επεσήμανε τη σημασία της ισονομίας και του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου περιλάμβαναν τρεις ενότητες. Στην πρώτη, αναλύθηκε το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, και προτάθηκαν λύσεις για την αποκατάσταση της ισονομίας στην Ίμβρο, εστιάζοντας στη στήριξη των ελληνικών μειονοτικών σχολείων. Στη δεύτερη, εξετάστηκαν ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθυσμό των Ελλήνων στο νησί. Στην τρίτη, συζητήθηκε η σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαπολιτισμικότητας.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, έγιναν σύγχρονες διαδικτυακές παρεμβάσεις από εκπροσώπους Ιμβριακών και Τενεδιακών κοινοτήτων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Νότιος Αφρική.

Το βράδυ της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Ηρώδειο, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να στηρίξει τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου. Καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, και Μανώλης Μητσιάς, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα γεμάτο αλληλεγγύη. Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της Ίμβρου, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν το «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» του Οδυσσέα Ελύτη. Όλα τα έσοδα της συναυλίας προορίζονται αποκλειστικά για τα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου.

Πηγή: tovima.gr