Κοίτασμα 694 εκατομμυρίων τόνων σπάνιων γαιών ανακαλύφθηκε στην  κεντρική Ανατολία της  Τουρκίας

Κοίτασμα 694 εκατομμυρίων τόνων σπάνιων γαιών – το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τις σπάνιες γαίες της Κίνας – ανακαλύφθηκε στην  κεντρική Ανατολία της  Τουρκίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να εισρεύσουν χρήματα στην ήδη πιεσμένη τουρκική οικονομία από την ανακάλυψη αυτή, είναι μία δύσκολη υπόθεση.

Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε  πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, από την τεχνολογία έως την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική. Βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση καθώς είναι απαραίτητες για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Από τα 17 γνωστά στοιχεία των σπάνιων γαιών, τα 10 θα παράγονται στο σημείο αυτό. «Θα επεξεργαζόμαστε 570.000 τόνους μεταλλεύματος ετησίως», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Donmez. Από το επεξεργασμένο μετάλλευμα θα βγαίνουν περίπου 10.000 τόνοι οξειδίου των σπάνιων γαιών.

Οι τουρκικές αρχές προβλέπουν ότι 72.000 τόνοι βαρίτη, 70.000 τόνοι φθορίτη και 250 τόνοι θορίου θα εξαχθούν από το κοίτασμα στην κεντρική Ανατολία. Ο βαρίτης χρησιμοποιείται στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, ενώ ο φθορίτης χρησιμοποιείται στις χαλυβουργίες. Το θόριο προωθείται ως καύσιμο για τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας.

Εντός του έτους η κατασκευή μιας πιλοτικής μονάδας

Η κατασκευή μιας πιλοτικής μονάδας, η οποία θα επεξεργάζεται 1.200 τόνους σπάνιων γαιών ετησίως, θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Όμως, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, παρά το όνομά τους, οι σπάνιες γαίες δεν είναι τόσο σπάνιες. «Υπάρχουν αρκετές σπάνιες γαίες στον πλανήτη, δεν υπάρχει έλλειψη», λέει  ο Lewis Black, CEO της εταιρείας εξόρυξης Almonty Industries.

«Οι σπάνιες γαίες δεν είναι σπάνιες», σημειώνει ο Christopher Ecclestone, στρατηγικός αναλυτής εξορύξεων της Hallgarten & Company. «Το θέμα είναι η ποιότητα, η ορυκτολογία και τελικά τα ποσοστά των βαρέων ή ελαφρών ή/και των μετάλλων μαγνητών».

«Το παλιό ρητό του ‘η ποιότητα είναι βασιλιάς’ ισχύει ακόμα στις εξορύξεις. Εάν αυτό το τουρκικό κοίτασμα είναι γιγαντιαίο αλλά πολύ χαμηλής ποιότητας, τότε συνήθως αποκαλούμε αυτό το υλικό ‘βρωμιά’, κάτι που για τους μεταλλωρύχους σημαίνει ό,τι και για όλους τους άλλους», λέει ο Jon Hykawy, πρόεδρος της Stormcrow Capital.

Εάν οι σπάνιες γαίες μπορούν να εξορυχθούν φθηνά, τότε μπορεί να είναι χρήσιμες, εξηγεί ο Hykawy. «Οι μαγνήτες που κατασκευάζονται από συνδυασμό νεοδυμίου ή πρασεοδύμιου (και οι δύο σπάνιες γαίες), σιδήρου και βορίου (που δεν είναι σπάνιες γαίες) είναι απίστευτα ισχυροί, σε σύγκριση με τους καθαρούς μαγνήτες σιδήρου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι μαγνήτες μπορεί να είναι χρήσιμοι σε drones και σε άλλα προϊόντα. «Όσο μικρότερος και ισχυρότερος είναι ο μαγνήτης, τόσο μικρότερος και ισχυρότερος είναι ο ηλεκτροκινητήρας – έτσι αυτό επηρεάζει τα πάντα, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη και τις  συσκευές μέχρι τα αυτοκίνητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr