κοροναϊός κόκκινος συναγερμός

Όσοι, σε πείσμα των καιρών, διατηρούσαν μία αμυδρή ελπίδα ότι μετά την άρση του δεύτερου lockdown, η χώρα θα επιστρέψει σε μιας μορφής, έστω, κανονικότητα, από χθες μάλλον έχουν αλλάξει γνώμη. Και αυτό, για τρεις λόγους :

  •  Mε τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή, ο κ. Μητσοτάκης εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει το λεγόμενο “ακορντεόν”, σύστημα και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, ενώ τα κενά κρεββάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ολοένα και λιγοστεύουν
  • Οι ειδικοί μιλούν εκφράζουν πλέον ανοικτά τον φόβο να γίνει η Ελλάδα “Μπέργκαμο”.Τί σημαίνουν όλα αυτά;

Πρώτα απ όλα ότι το δεύτερο lockdown, ακόμα και στην καλύτερη του εξέλιξη, δεν αρκεί για να μας ..βγάλει στο ξέφωτο. Είτε διαρκέσεις τρεις εβδομάδες, κάτι που πολύ δύσκολα θα συμβεί, αφού όλες οι πληροφορίες μιλούν για διάρκεια 4 ή και πέντε εβδομάδων.

Δεύτερον, ότι ακόμα και όταν λήξει, πιθανότατα στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου,  η περιπέτεια δεν θα τελειώσει. Αντιθέτως, η χώρα “θα κλείνει” δύο – τρεις εβδομάδες, “θα ανοίγει” άλλες δύο, θα “ξανακλείνει”, θα “ξανανοίγει”…. μέχρις ότου το εμβόλιο γίνει προσβάσιμο στους πολίτες, ή ο “ιός” κουραστεί από την πολύμηνη μάχη και εξασθενίσει, ή ο καιρός γλυκάνει ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να φέρει το θαύμα που δεν φαίνεται σήμερα στον εθνικό ορίζοντα.

“Για όσους μας κατηγόρησαν ότι δεν πρεπει να πάμε στην στρατηγική «ακορντεόν» να μας πουν τι προτεινουν. Υπήρξε εφησυχασμός και από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ενόψει Χριστουγέννων” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε :.”Να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας. Αν ξανανοίξουμε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».

Και ο νοών νοείτο…

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η καραντίνα θα «ανοιγοκλείνει» προκειμένου να αποσυμπιέζεται πότε το σύστημα Υγείας και πότε η «αγορά».

Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης στο σύστημα υγείας, οι περιορισμοί ή ακόμη και το lockdown είτε θα αίρονται ή είτε θα επιστρέφουν για ένα χρονικό διάστημα.

Ετσι θα μπορούμε να πάμε για πολλούς μήνες, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όλα αυτά, βεβαίως, υπό την αίρεση ότι τις επόμενες μέρες δεν θα γίνουμε Ιταλία. Κάτι που ούτε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θέλησε να διαψεύσει με κατηγορηματικότητα ( Skai)…

Πηγή: economico.gr