Ευρώπη κορονοϊού

«Κόκκινος» συναγερμός σημαίνει σε όλη την Ευρώπη για την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί να βγει εκτός ελέγχου.

Σε όλη την Ευρώπη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια, ενώ πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και η Βρετανία, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Γαλλία όπου προωθείται νόμος για έκτακτα μέτρα έως τον Απρίλιο, στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία όπου από αύριο τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μιλάνο και Νάπολη.

Εκτακτη σύνοδο της ΕΕ συγκαλεί ο Σαρλ Μισέλ

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να δείχνουν σταθερή επιδείνωση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκαλεί την επόμενη εβδομάδα έκτακτη τηλε-σύνοδο κορυφής της ΕΕ προκειμένου να συζητηθούν κοινοί τρόποι δράσεις.

Το γενικό lockdown έχει αποκλειστεί μέχρι στιγμής στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ουδείς αποκλείει τίποτα όσο καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μιλάνο και Νάπολη

Στην Ιταλία, από αύριο στο Μιλάνο και από την Παρασκευή στην Νάπολη, επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, και όλα τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά από τις 9.00 το βράδυ στην Λομβαρδία και από τις 11.00 στην μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου.

Σύμφωνα με τους ιταλούς γιατρούς, στην Νάπολη έχουν μείνει κενές μόνον 20 κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ στο Μιλάνο πολλά νοσοκομεία αναγκάζονται πλέον να δέχονται σχεδόν μόνον ασθενείς με κορωνοϊό.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι δήμαρχοι και νομάρχες θα μπορούν να κλείνουν δρόμους και πλατείες όπου ο κόσμος συνωστίζεται.

Εκτός από την Λομβαρδία, την περιοχή της Νάπολης και του Τορίνο, χθες σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και στο Βένετο. Προς το παρόν είναι πιθανή η λήψη αυστηρότερων μέτρων για πισίνες, γυμναστήρια, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι ειδικοί, όμως, προβλέπουν πως χωρίς δυναμικές παρεμβάσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επόμενες δυο εβδομάδες, είναι δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.

Lockdown στο Μάντσεστερ

Στην Βρετανία, 3 εκατομμύρια κάτοικοι μπαίνουν σε αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Μάντσεστερ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο όλων των παμπ, μπαρ, κέντρων στοιχημάτων, καζίνο, κέντρων αθλητικών δραστηριοτήτων για τουλάχιστον 28 ημέρες.

Ένα βήμα πριν από την κήρυξη κατάστασης συναγερμού βρίσκεται και η Ισπανία, όπου η κυβέρνηση εξετάζει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην διάρκεια της νύχτα σε όλη τη χώρα.

Πηγή: economico.gr