Κόκκινος» συναγερμός μετά την εκτόξευση των κρουσματων κορονοϊού

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού – μια εκτόξευση, που αυξάνει κατακόρυφα τις νοσηλείες και απειλεί να δοκιμάσει ξανά τις αντοχές του ΕΣΥ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι περίπτωση για lockdown δεν υπάρχει καθώς όπως δεν θα κληθούν να πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τις επιλογές των ανεμβολίαστων, ωστόσο η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να εφαρμοστούν με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα τα νέα μέτρα ελέγχων που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο.

Φοβίζει η αύξηση των νοσηλειών

Η βασική πηγή ανησυχίας είναι η σημαντική αύξηση στις νοσηλείες την τελευταία εβδομάδα. Με βάση την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 22% και προσέγγισαν τις 2000.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Αντίστοιχα πριν από μία εβδομάδα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.586, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.109. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.43.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι περισσότεροι από 3500 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και ο ένας στους τρεις ασθενείς παρέμεινε. Πιθανότατα σημαντικός αριθμός να χρειάστηκε ΜΕΘ ή/και διασωλήνωση.

Η κατάσταση είναι οριακή με δεδομένο ότι το 84% των ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες όπως και το 48% των απλών κλινών για covid.

Η κατάσταση επιδεινώνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς χθες 2/11 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 343 (ημερήσια μεταβολή +6.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς, ενώ ήδη οι διασωληνωμένοι έχουν φθάσει τους 431.

Εντολή για σαρωτικούς ελέγχους από το Σάββατο

Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για σαρωτικούς ελέγχους από το Σάββατο, ενώ  θα υπάρχει «μαύρη λίστα» για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.

Το θέμα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σαφές ότι αν δεν υπάρξουν έλεγχοι και δεν τηρηθούν τα μέτρα (είσοδοι των ανεμβολίαστων μόνον με rapid test σε εστίαση, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες), τότε όλο το σχέδιο τινάζεται στον αέρα.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις ταυτοπροσωπείες

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα στα καταστήματα, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά, ή πιστοποιητικά που έχουν πάρει από γνωστό τους που έχει εμβολιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, στέλεχος που ήταν στη σύσκεψη σχολίαζε στον ΣΚΑΪ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει και στήριξη από τις επιχειρήσεις, δηλαδή να κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι έχουν διπλασιαστεί και τα πρόσωπα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες οι οποίοι δε θα τα τηρούν.

Σημειώνεται δε ότι πλέον είναι έτοιμη και η απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των υπηρεσιών, προκειμένου να βλέπουν πού έχουν γίνει, σε ποια καταστήματα, και να διαμορφωθεί «μαύρη λίστα» των καταστημάτων που έχουν υποπέσει επανειλημμένα σε τέτοιες παραβάσεις ή έχουν ήδη επισημανθεί το προηγούμενο διάστημα. Το τίμημα θα είναι ότι πέραν των κυρώσεων αυτές οι επιχειρήσεις θα βρεθούν και στο στόχαστρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr