Τον εκνευρισμό των Ευρωπαίων φαίνεται ότι προκαλεί η διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητας σε βάρος της Ελλάδας και οι σχεδόν απροκάλυπτες απειλές της Άγκυρας κατά της Αθήνας.

Έτσι, μετά και τη σχετική ενημέρωση που το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν χαρακτήρισε ως «πηγή μεγάλης ανησυχίας» τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει στην ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, σημείωσε ότι «οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

Σεβασμός στην κυριαρχία

Ο Στάνο υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη Μικρασιατική καταστροφή, λέγοντας «έχουμε μόνο μία φράση για την Ελλάδα: μην ξεχνάτε την Σμύρνη», ενώ σε κυριολεκτικά παραληρηματικού ύφους αναθεωρητισμό ισχυρίστηκε ότι «τα κατεχόμενα νησιά από την Αθήνα δεν μας δεσμεύουν. Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ότι χρειάζεται…», προσθέτοντας, μάλιστα, σε μια αναφορά που θύμισε πολύ «Αττίλα» ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ…».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr