Στη σαφή διάψευση δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσινγκτον είχε καταθέσει στην Άγκυρα συμβιβαστική πρόταση για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθαρίζοντας ότι για το θέμα αυτό η στάση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει.

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί συμβιβαστικής πρότασης.

Αποβολή και κυρώσεις

Δημοσιεύματα ήθελαν την Ουάσιγκτον να εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί την παραμονή των S-400 στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ το ρωσικό σύστημα και ότι θα αποδεχθεί στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας. Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά είχε απορρίψει τον συμβιβασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος οδήγησε τις ΗΠΑ στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και στην επιβολή κυρώσεων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, βάση του νόμου CAATSA, ενώ μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον εμφανιζόταν αμετακίνητη στη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει το -κόστους 2,5 δισ. δολαρίων- σύστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr