Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε την Τρίτη ότι η πολιτική που ανάγκαζε αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό ως την ημερομηνία που εξετάζονται οι υποθέσεις τους από ειδικά δικαστήρια αρμόδια για μεταναστευτικές υποθέσεις πρέπει να επανέλθει σε ισχύ, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μείνετε στο Μεξικό» της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεκάδες χιλιάδες μη μεξικανοί αιτούντες άσυλο – στην πλειονότητά τους πολίτες χωρών της κεντρικής Αμερικής – επαναπροωθούνταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν ωσότου την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φακέλων τους.

Το μήνυμα του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν άρχισε όμως αφού ανέλαβε την εξουσία φέτος να ξηλώνει την αμφιλεγόμενη πολιτική, που επισήμως είχε βαπτιστεί «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών» (PPM). Το ζήτημα πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, ωθώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει την επαναφορά του προγράμματος σε ισχύ.

Σε σύντομη, ανυπόγραφη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε χθες πως «το αίτημα αναστολής (…) απορρίπτεται». Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τρεις προοδευτικοί δικαστές (Στίβεν Μπράιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ, Ελένα Κάγκαν) τάχθηκαν υπέρ της αναστολής. Τα τρία από τα μέλη της συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Απογοήτευση από την απόφαση

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας του κ. Μπάιντεν ανέφερε πως «λυπάται που το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει διαταγή αναστολής». Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνέχισης της διαδικασίας της έφεσης» που έχει ασκήσει, «το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας θα συμμορφωθεί με τη διαταγή αυτή με καλή πίστη».

Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Η απόφαση του SCOTUS (σ.σ. το ακρώνυμο του δικαστηρίου στα αγγλικά), η οποία διατάσσει την επαναφορά της πολιτικής ‘Μείνετε στο Μεξικό’, δεν είναι τίποτα λιγότερο από απάνθρωπη», έκρινε η Γιάελ Σάχερ, νομική σύμβουλος στις ΗΠΑ της οργάνωσης Refugees International, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρέπει να θεωρήσει αυτή την απόφαση εντολή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr