Όσο περνά ο καιρός, τόσο φαίνεται ότι η επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη γίνεται όλο και λιγότερο ισχυρή, καθώς η βορειοαφρικανική χώρα προσπαθεί να «μαζέψει τα κομμάτια» της και να προχωρήσει σε εκλογές στο τέλος του χρόνου.
Μήνυμα στην Άγκυρα
Το νέο πρόβλημα για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Τρίπολη προκύπτει από το αίτημα της Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπής «5 + 5» προς το Προεδρικό Συμβούλιο, την Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης να παγώσει τις στρατιωτικές συμφωνίες και τα μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία (περιλαμβάνεται και το τουρκολιβυκό μνημόνιο) και τη Ρωσία. Στο κείμενο της Μεικτής Επιτροπής αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σας ζητάμε να παγώσετε όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας με οποιαδήποτε ξένη χώρα ή ξένη οντότητα σε όλα τα μέρη της Λιβύης χωρίς εξαίρεση, ιδίως μνημόνια συμφωνίας με την Τουρκία και τη Ρωσία, και να το ανακοινώσετε επίσημα μέχρι τις εκλογές του αρχηγού κράτους από τον λαό άμεσα, έτσι ώστε η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή (5 +5) να μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εξόδου και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα».
Η Επιτροπή 5+5
Η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή αποτελείται από πέντε ανώτερους αξιωματικούς του Λιβυκού στρατού και πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ και ο ρόλος της είναι να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στο πλαίσιο των συνομιλιών για εκεχειρία και για την πορεία προς τις εκλογές. Η Επιτροπή αναφέρεται ιδιαίτερα στα μνημόνια συμφωνίας με την Τουρκία και τη Ρωσία και ζητάει το πάγωμά τους να ανακοινωθεί επίσημα έως ότου ο αρχηγός του κράτους εκλεγεί απευθείας από το λαό, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εξόδου, αλλά και στο ζήτημα της αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Ακάρ: Δεν είμαστε… ξένη δύνομη στη Λιβύη
Όπως ήταν φυσικό, το αίτημα της Επιτροπής δεν άρεσε καθόλου στην Άγκυρα, η οποία αντέδρασε διά του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλι Αλ Χαντάντ, και τον υπουργό Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, στρατηγό Ζακίρ Χασάνοφ, στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη, στο περιθώριο της 15ης Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο Ακάρ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, συζήτησε με τον Αλ Χαντάντ τα περιφερειακά ζητήματα και τα θέματα ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών» και τον διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη». Τόνισε, δε, «τη συνεχή υποστήριξη της Αγκυρας στους λίβυους αδελφούς στον δίκαιο σκοπό τους, σύμφωνα με την αρχή ότι η Λιβύη είναι για τους Λίβυους», υπογραμμίζοντας μάλιστα «την 500χρονη αδελφότητα μεταξύ των δύο λαών», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Αντιδράσεις και στη Λιβύη
Ωστόσο, το αίτημα της Επιτροπής προκάλεσε αντιδράσεις και στη Λιβύη, καθώς ο πρώην επικεφαλής του στρατού στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, Οσάμα αλ Τζουβάιλι, ανακοίνωσε την απόρριψή του σε «ό,τι εκδόθηκε πρόσφατα από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή “5 + 5”». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με την Τουρκία ήρθε μετά από αίτημα μιας διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, της GNA υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, για να βοηθήσει σε αυτό που αποκάλεσε «επίθεση κατά της Τρίπολης», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η Ρωσία ή άλλες χώρες, δεν έχουν συνάψει καμία συμφωνία με τη Λιβύη. «Απορρίπτουμε σθεναρά το αίτημα της επιτροπής “5 + 5” να παγώσει τις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεννόησης που είχε συνάψει η προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζουβάιλι. Και κατέληξε, λέγοντας: «Εάν υπάρχει κάποιο μέρος που εξακολουθεί να βλέπει τον πόλεμο ως επιλογή του, ας πάμε για πόλεμο».


Πηγή: economico.gr