Με μία λιτή και ξεκάθαρη δήλωση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουσιαστικά απέρριψε τις ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT, επανέφερε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μάλιστα υποστήριξε προκλητικά ότι «τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του ’60» και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας. Παράλληλα, το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα το 2022 με εναέρια και θαλάσσια μέσα παραβίασε 229 φορές το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, απάντησε άμεσα τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία διαρκώς ανοίγει ζητήματα σχετικά με την κυριαρχία στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι τις θέσεις Τσαβούσογλου, αλλά και του τουρκικού υπουργείου Άμυνας «τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους» και επισημαίνοντας δηκτικά ότι οι θέσεις αυτές «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

Τονίστηκε, δε, ότι «η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”».

Άδειασμα της Άγκυρας από την Ουάσινγκτον

Τώρα ήταν η σειρά των ΗΠΑ να «αδειάσουν» με… μεγαλοπρεπή τρόπο την Τουρκία και τις ρεβιζιονιστικές θέσεις της, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι δεν τίθεται αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε στους ανυπόστατους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου για τα νησιά του Αιγαίου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε καθαρά ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Το βρώμικο παιχνίδι της «αποστρατιωτικοποίησης»

Το «βρώμικο» ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου αποτελεί ένα «αίτημα» που η Άγκυρα επαναφέρει τακτικά στο προσκήνιο, ιδίως όταν σε άλλους τομείς τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς για την Τουρκία. Σύμφωνα με αναλυτές, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό στην παρούσα φάση είναι πολλοί. Από τη μία, η Τουρκία δεν κρύβει την ανησυχία της για την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας, αλλά και τις στρατηγικές συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία.

Δεύτερον, παραμορφώνοντας τις προβλέψεις των Συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως την αδίκω πλευρά και ως την… μιλιταριστική δύναμη στο Αιγαίο. Και σε τρίτο επίπεδο, επιδιώκει να περάσει το μήνυμα ότι είναι η Αθήνα εκείνη που δεν επιθυμεί τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, βάζοντας στο τραπέζι διάφορα παράλογα ζητήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr