Σε τεράστια δοκιμασία βάζει την κυβέρνηση Μακρόν-Μπορν το επίμαχο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας, καθώς έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις από τα συνδικάτα που έχουν προχωρήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις.

Έτσι, για δεύτερο 24ωρο η Γαλλία τελεί απεργιακό κλοιό, καθώς οι μηχανοδηγοί των τρένων και του μετρό, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι υπάλληλοι καθαριότητας στο Παρίσι και άλλοι κλάδοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια για το συνταξιοδοτικό. Λόγω των κινητοποιήσεων έχουν ακυρωθεί το ένα πέμπτο των πτήσεων στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ και το ένα τρίτο στο Ορλί. Επιπλέον οι απεργοί έχουν αποκλείσει τα λιμάνια της Ρεν και της Χάβρης, στη δυτική Γαλλία.

Νέες διαδηλώσεις

Σε όλη την Γαλλία προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις, με επίκεντρο στις συνέπειες που θα έχουν για τις γυναίκες εργαζόμενες οι αλλαγές που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Οι φεμινιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ως άδικες για τις γυναίκες τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και υποστηρίζουν ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα της ανισότητας μεταξύ των φύλων.

Το περασμένο 24ωρο 1,28 εκατομμύρια Γάλλοι (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών) συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, τις οποίες τα συνδικάτα θεωρούν ως την μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης που έχει γίνει από τις αρχές Ιανουαρίου και αισθάνονται δικαιωμένα που είχαν προβλέψει ότι οι διαδηλώσεις της 7ης Μαρτίου θα μείνουν «αξέχαστες». Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο ήταν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εδώ και δεκαετίες.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Τα συνδικάτα αξιώνουν την απόσυρση του νομοσχεδίου που συζητείται στη γερουσία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται όμως αποφασισμένος να περάσει το νόμο, που προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, με προϋπηρεσία 43 χρόνων για πλήρη σύνταξη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το σύστημα θα χρεοκοπήσει μέσα σε μια δεκαετία, καθώς ανεβαίνει το προσδόκιμο ηλικίας, ενώ από την άλλη πλευρά η αριστερά τονίζει ότι οι εταιρίες και οι πλούσιοι θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα για την χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στο νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Τα συνδικάτα μετά την επιτυχημένη χθεσινή κινητοποίηση ζήτησαν συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος όμως δεν ανταποκρίνεται στην έκκληση για διάλογο. Τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει νέες διαδηλώσεις το Σάββατο, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν δεν διαθέτει πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και τον ίδιο τον Μακρόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr