Ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις πυροδοτεί η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, με το Κίεβο να απαντά με μια κίνηση-«βόμβα».

Αίτημα fast-track ένταξης στο ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατέθεσε επισήμως αίτημα για «ταχεία προσχώρησή» της στο NATO, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του Πούτιν στα πρωτόκολλα προσάρτησης στη Ρωσία του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Ανακοινώνοντας το αίτημα της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι «de facto, έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τις αρχές της συμμαχίας. Είναι αληθινές για την Ουκρανία -αληθινές στο πεδίο της μάχης και σε κάθε έκφραση των σχέσών μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο, βοηθάμε ο ένας τον άλλο και προστατεύουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι η συμμαχία».

Καμία συζήτηση με Πούτιν

Συμπλήρωσε, δε, ότι «είμαστε ήδη de facto σύμμαχοι. […] Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για να το επιβεβαιώσει και de jure, με ταχεία διαδικασία». Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο η συμμαχία να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου, πολλώ δε μάλλον ταχέως, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε -de facto, όπως λέει κι ο Ουκρανός πρόεδρος- σε ευθεία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι στη δήλωσή του ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν θα ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόεδρος. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο», σημείωσε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, λέγοντας ότι «καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Δεν χρειάζεται να πεθάνετε στην Ουκρανία»

Νωρίτερα, πάντως, ο Ζελένσκι απηύθυνε δραματική έκκληση προς τον λαό της Ρωσίας και των χωρών του Καυκάσου, καλώντας τους πολίτες να αντισταθούν στην επιστράτευση. «Λαοί του Καυκάσου! Όλοι οι λαοί στο έδαφος της Ρωσίας! Δεν έχετε κανένα λόγο να είστε ανάμεσα σε αυτούς τους πολλούς που εξακολουθούν να υπηρετούν αυτόν που θέλει αυτόν τον πόλεμο. Δεν χρειάζεται να πεθάνετε στην Ουκρανία», είπε.

«Ήδη 58.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πεθάνει στην Ουκρανία. Ήρθαν να μας σκοτώσουν και πέθαναν. Δεν σας λένε αυτόν τον αριθμό. Σας λένε ψέματα για τον υποτιθέμενο αριθμό νεκρών περίπου έξι χιλιάδων. 58,5! Αυτή είναι η αλήθεια. Όλοι τους πέθαναν επειδή ένα άτομο ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Μόνο ένα!», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο»

«Η Ουκρανία θα συνεχίσει να αμύνεται και θα κερδίσει σε αυτόν τον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον μας, ενώ η Ρωσία είναι μόνη και απομονωμένη». Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν θα επιστρατεύσει μονο 300.000 άνδρες όπως υποστηρίζει, αλλά σχεδιάζει να κινητοποιήσει πολλούς περισσότερους Ρώσους, ειδικά όσο η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν πηγαίνει σύμφωνα με τα σχέδια της Μόσχας.

«Ο ρωσικός στρατός είναι ο μόνος στον κόσμο που μεταφέρει κινητά κρεματόρια για να πετάξει τα πτώματα των πεσόντων στρατιωτών του. Τώρα όμως φεύγει τόσο γρήγορα που αφήνει πίσω του ακόμη και τανκς και MLRS, όχι μόνο τα πτώματα των νεκρών. […] Κανείς δεν χρειάζεται να συμμετάσχει σε έναν επαίσχυντο πόλεμο. Οι Νταγκεστανοί δεν χρειάζεται να πεθάνουν στην Ουκρανία. Τσετσένοι, Ίνγκουσοι, Οσσετοί, Κιρκάσιοι και όποιοι άλλοι λαοί ήρθαν υπό τη ρωσική σημαία», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr