Πεδίο μάχης θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ επτά ημέρες πριν την ορκωμοσία του 46ου προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο στη διάθεσή τους για να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ μια ώρα αρχύτερα από τον προεδρικό θώκο.

Για την ώρα, τα σχέδια για ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος, η οποία θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απομάκρυνση του προέδρου αν κριθεί ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, μοιάζουν να μην μπορούν να εφαρμοστούν καθώς ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν προτίθεται να την επικαλεστεί.

«Όχι» Πενς για την 25η Τροπολογία

Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο Πενς τόνισε ότι «δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», εκτιμώντας ότι αν προχωρούσε θα δημιουργείτο «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη, οπότε το σχέδιο αυτό μάλλον ναυαγεί.

Έτσι, όλα πλέον θα εξαρτηθούν από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, επί του άρθρου για τη διαδικασία αποπομπής του Τραμπ (impeachment), στο οποίο οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για «υποκίνηση σε στάση», σχετικά με τα δραματικά γεγονόταν πριν από μια εβδομάδα με την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Βόμβα από την Λιζ Τσένι

Η ψηφοφορία αποκτά δραματικό χαρακτήρα, καθώς το νούμερο τρία της Κ.Ο. των Ρεπουμπλικάνων, η Λιζ Τσένι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση αποπομπής του Τραμπ, προκαλώντας αναταραχή σε συντηρητικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον.

Η Λιζ Τσένι σε βαρυσήμαντη δήλωσή της υποστήριξε χωρίς περιστροφές ότι θεωρεί πως ο απερχόμενος πρόεδρος «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο» και ξεκαθάρισε ότι «θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής του προέδρου», μαζί με τους Τζιμ Κάτκο, Άνταμ Κίνζιντζερ, Φρεντ Άπτον και Τζέιμι Χερέρα Μπιούτλερ.

Ψήφος κατά συνείδηση

Η κατάσταση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων είναι τόσο εκρηκτική, που ο επικεφαλής τους στη Βουλή, Κέβιν Μακ Κάρθι φαίνεται να έχει αποφασίσει να τους αφήσει να ψηφίσουν κατά συνείδηση, προκειμένου να αποφύγει, από τη μία μεγαλύτερο ρήγμα στην Κ.Ο., αλλά και την εκατέρωθεν οργή του Τραμπ ή όσων τον κατηγορούν για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Φυσικά, ακόμα κι αν η Βουλή υπερψηφίσει το άρθρο της αποπομπής, είναι η Γερουσία που θα αποφασίσει εν τέλει για την αποπομπή του Τραμπ, καθώς είναι αυτό το σώμα που έχει τη «δικαστική» εξουσία. Σύμφωνα με αναλυτές, το πιθανότερο είναι ότι η Γερουσία δεν θα αποπέμψει τον Τραμπ, ωστόσο υπάρχουν ανησυχητικές πληροφορίες.

Έξαλλος ο Μακ Κόνελ

Συγκεκριμένα, ο ως τώρα προεδρεύων του σώματος, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής του Κεντάκι, Μιτς Μακ Κόνελ, φέρεται να πιστεύει ότι ο Τραμπ όντως πρέπει να αποπεμφθεί και είναι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κίνησαν τη διαδικασία αποπομπής του, καθώς φέρεται να είναι έξαλλος με τον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο και για τη διπλή ήττα στην Τζόρτζια.

Σύμφωνα με τους New York Times, η στάση Μακ Κάρθι και Μακ Κόνελ δείχνει και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει -και- λόγω Τραμπ το GOP, καθώς οι δύο πολιτικοί μοιάζουν να θέλουν να στείλουν μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ότι μαζί με τον Τραμπ τελειώνει και η ακραία τακτική που είχε υιοθετηθεί στη διάρκεια της προεδρίας του.

Πηγή: economico.gr