Ταμείο Ανάκαμψης:Γιατί καθυστερεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης

Ανησυχία και προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλούν οι εξελίξεις για την καταβολή της πρώτης δόσης στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρώτη δόση, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έπρεπε να είναι ήδη στα δημόσια ταμεία, αλλά η γραφειοκρατία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καθυστερήσει κατά πολύ την εκταμίευση της. Οι νέες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η πρώτη δόση, εφόσον οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά,  θα εκταμιευθεί για τη χώρα μας στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Γιατί καθυστερεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς υπηρεσιών της Κομισιόν έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για την υποβολή του τελικού σχεδίου ώστε να οριστικοποιηθεί η «επιχειρησιακή συμφωνία» για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου.

Μετά την υποβολή του τελικού σχεδίου και εφόσον υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη χώρα μας θα μπουν οι τελικές υπογραφές και μόνοι τότε η ελληνική πλευρά θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Όμως και αυτό το αίτημα θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράγοντες που γνωρίσουν πολύ καλά τις διαδικασίες εκτιμούν ότι θα περάσουν τουλάχιστον τρείς μήνες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και η πρώτη δόση φθάσει στα δημόσια ταμεία ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα και επενδύσεις. Αυτό σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών εν δράσει

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους υπηρεσιακού παράγοντες που εμπλέκονται με το θέμα ώστε να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να μην υπάρξει από πλευράς της Κομισιόν οποιοδήποτε εμπόδιο για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι αν κάποιοι στις Βρυξέλλες δεν επιθυμούν την καταβολή ποσών προς τη χώρα μας, «παίζουν» το παιχνίδι των καθυστερήσεων πολύ καλά. Στη φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η ανάγκη για στήριξη της ανάπτυξης και το τελευταίο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύτιμο, σχολίαζε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Θετικά μηνύματα για τα δάνεια

Αντίθετα σε καλύτερο δρόμο βρίσκεται η διαδικασία για τα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης που θα χορηγηθούν μέσω των συστημικών τραπεζών. Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος  για να δοθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος δάνεια ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται από το  Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εφόσον εγκριθούν επενδυτικά σχέδια αυτά θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις αρχές του 2022.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις σε ποσοστό μέχρι και 50% του ύψους της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό  σε ποσοστό 30% ενώ ο επενδυτής θα καλύπτει με ίδια κεφάλαια τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης του.

Για να χρηματοδοτηθούν μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης επενδυτικά σχέδια πρέπει αυτά να αφορούν επενδύσεις  στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και την  καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr