Από το 1947, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε, μέχρι σήμερα το «Ρολόι της Ημέρας της Καταστροφής» αποτελεί έναν συμβολικό τρόπο απεικόνισης των κινδύνων που απειλούν την ανθρωπότητα.

Το συμβολικό «ρολόι της καταστροφής»

Στο «ρολόι» αυτό κάθε χρόνο ο λεπτοδείκτης μετακινείται πιο κοντά ή πιο μακριά από τα συμβολικά «μεσάνυχτα», δηλαδή, από τη στιγμή που η ανθρωπότητα απειλείται από μια μαζική καταστροφή, είτε (όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί) από πυρηνικό πόλεμο, είτε πλέον από την κλιματική αλλαγή, είτε από άλλους μείζονες παράγοντες.

Το 1947 το «Ρολόι της Ημέρας της Καταστροφής» τοποθετήθηκε στα 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και από τότε ο λεπτοδείκτης κινείται ανάμεσα στα 17 λεπτά (κλίμα ευφορίας το 1991 με την υπογραφή της συμφωνίας START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων) μέχρι τα 100 δευτερόλεπτα, στα οποία τοποθετήθηκε το 2020 και παραμένει και για το 2021.

Ο «χρόνος» αυτός είναι για τους επιστήμονες που καθορίζουν τη θέση του «ρολογιού» ο πιο σύντομος που έχει τοποθετηθεί ποτέ και σηματοδοτεί την ανησυχία τους για τις παγκόσμιες εξελίξεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς για την ανθρωπότητα και το μέλλον της.

Οι τρεις μεγάλες απειλές

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παρά την επέκταση της συμφωνίας START μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών και η πιθανότητα πυρηνικού «λάθους» αποτελούν έναν σημαντικό κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος τελειώνει για την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή, και καλούν τις μεγάλες χώρες να πάρουν στα σοβαρά την απειλή, καθώς αν γίνει μη αναστρέψιμη οι συνέπειές της θα είναι καταστροφικές.

Στα παραπάνω προστίθεται η πανδημία του κοροναϊού και η επικίνδυνη εξάπλωση των fake news και των θεωριών συνωμοσίας (οι οποίες οδήγησαν στην αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον), οι οποίες επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα του πλήρους ελέγχου των πυρηνικών όπλων από έναν και μόνο ηγέτη στην κάθε χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr