κολοσσιαία επιχείρηση εμβολιασμού

Ένα κολοσσιαίο επιχειρησιακό σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού όπως επίσης και για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ήδη, υπάρχουν 6  μεγάλες φαρμακαποθήκες σε κομβικά σημεία της χώρας, ενώ το σχέδιο προβλέπει συνολικά 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης -εκ των οποίων οι επτά έχουν ήδη παραληφθεί.

Στη χώρα θα λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, για τον εφοδιασμό των οποίων με ικανές ποσότητες εμβολίων θα χρησιμοποιηθούν μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ενώ θα γίνει και «εθελοντική επίταξη» των ειδικών οχημάτων μεταφοράς φαρμάκων που διαθέτουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Η Αθήνα αναμένει την έγκριση των εμβολίων από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να ξεκινήσει την επιχείρηση “ελπίδα” για τον περιορισμό και την τιθάσευση της πανδημίας.

Το δεύτερο τμήμα της επιχείρησης του εμβολιασμού θα εξελιχθεί ψηφιακά, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν άμεσα και να βρεθούν τη σωστή ώρα στο εμβολιαστικό κέντρο όπου θα τους περιμένει το εμβόλιό τους.

Το σχέδιο από την παραλαβή των εμβολίων έως να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πολύπλευρο και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία υπουργείων, φορέων και μιας αλυσίδας υπηρεσιών και ανθρώπων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του ελληνικού πληθυσμού έως το τέλος του Ιουνίου.

Ο προγραμματισμός προβλέπει να εμβολιάζονται περίπου 2.117.000 άνθρωποι κάθε μήνα.

Ο σχεδιασμός στο υπουργείο Υγείας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πλέον μπαίνουν τα τελευταία μεν, κρίσιμα δε κομμάτια στο απαιτητικό παζλ.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί και θα ακολουθήσουν οι υπέργηροι και οι ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, ενώ η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναμένεται εντός των ημερών να οριστικοποιήσει τη λίστα με τις κατηγορίες των πολιτών που θα εμβολιάζονται διαδοχικά.

Η ενημέρωση για τη σειρά προτεραιότητας

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για τη σειρά προτεραιότητας μέσω της άυλης συνταγογράφησης, της πλατφόρας emvolio.gov.gr και μέσω τηλεφώνου, στην περίπτωση που δεν έχουν εξοικείωση με τις τεχνολογίες.

Οπως είναι κατανοητό, ένα μεγάλο βάρος του εγχειρήματος θα σηκώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο στηρίζει πολλά στην άϋλη συνταγογράφηση.

Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση.

Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και όχι υποχρωτικός, αν κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί αρκεί να το δηλώσει.

Η πιστοποίηση εμβολιασμού

Το τελευταίο σκέλος του σχεδιασμού αφορά τα πιστοποιητικά που θα χορηγηθούν στους πολίτες που θα κάνουν το εμβόλιο.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκοπεύει να προμηθεύσει κάθε εμβολιαστικό κέντρο με tablets. Με αυτά οι γιατροί θα ενημερώνουν επιτόπου την ΗΔΙΚΑ για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των πολιτών, οι οποίοι θα αποκτούν σε ψηφιακή μορφή και το σχετικό πιστοποιητικό.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας στην κοινότητα που απαιτεί να έχει εμβολιαστεί στο πρώτο μισό του 2021 το 60%-70% του πληθυσμού θα αρχίσει άμεσα μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης στην οποία θα συμμετέχουν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μέχρι τους φαρμακοποιούς, τα παραδοσιακά αλλά και τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Στην κινητοποίηση του πληθυσμού θα λάβει μέρος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας, αλλά και ο επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς αναμένεται να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Παράλληλα, αναμένεται να κινητοποιηθούν πρόσωπα που έχουν άμεση επιρροή σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, ώστε ο δικός τους εμβολιασμός να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

Πηγή: economico.gr