Αρωγή στους αγρότες για ζημίες από φυσικές καταστροφές

Χρηματοδότηση 43,1 εκατ. Ευρώ ως οικονομική αρωγή των Ελλήνων αγροτών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).

Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα την πρότασή της για μέτρο στήριξης αξίας 51,7 εκατ. Ευρώ προς άμεση οικονομική στήριξη Ελλήνων και Σλοβένων αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Προερχόμενα από το αγροτικό αποθεματικό 2024, τα 43,1 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα και τα 8,6 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία.

Τα ποσά που παρουσιάστηκαν σήμερα λαμβάνουν υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, μαζί με την αντίστοιχη βαρύτητα αυτών των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα της Ε.Ε., με βάση τα μερίδιά τους στις άμεσες πληρωμές της ΚAΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη διατήρησης επαρκών πόρων στο γεωργικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2023 και το έτος 2024.

Οι εθνικές αρχές Ελλάδος και Σλοβενίας θα διανείμουν απ’ ευθείας τη βοήθεια στους αγρότες τους, για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024. Και οι δύο χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού τής ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης. Οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της Ε.Ε. έως και κατά 200% με εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο της Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένων των αρχών και της μεθοδολογίας για τη χορήγηση στήριξης, θα συζητηθεί με διαφανή τρόπο με τα κράτη-μέλη, τα οποία θα ψηφίσουν για τον εκτελεστικό κανονισμό σε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Γεωργικών Αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Εφόσον εγκριθεί θα τεθεί σε ισχύ τάχιστα, ούτως ώστε οι εθνικές διοικήσεις της Ελλάδας και της Σλοβενίας να μπορούν να το εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

Τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 15,8 εκατ. Ευρώ και 1,2 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα και στη Σλοβενία, αντίστοιχα, κεφάλαια που προήλθαν από το γεωργικό αποθεματικό 2023, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των χωρών-μελών που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και μακρο-οικονομικές προκλήσεις την περίοδο έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Η υποστήριξη της Σλοβενίας και της Ελλάδος στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην πρόληψη των κινδύνων αποτελεί βασική προτεραιότητα των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020 και 2021-2027. Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. Ευρώ για επενδύσεις που σχετίζονται με μέτρα και κινδύνους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο δέσμευσε επιπλέον 727 εκατ. Ευρώ ειδικά για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας.

Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει εκτίμησης ζημιών που υποβάλλεται εντός 12 εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης ζημίας. Τόσο η Σλοβενία όσο και η Ελλάδα υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για υποστήριξη του ΤΑΕΕ, οι οποίες αξιολογούνται επί του παρόντος από την Κομισιόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr