Κομισιόν: αναστολή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και το 2023

Η Κομισιόν θα προτείνει την προσεχή Δευτέρα στο Ευρωπαίκό Συμβούλιο να παραμείνει εν ισχύι η γενική ρήτρα διαφυγής (general escape clause) και για το 2023, δηλαδή να εξακολουθήσουν τα κράτη μέλη, εφόσον το επιθυμούν, να μην εφαρμόζουν τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Αυτό αποκαλύπτει το Politico Europe, που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους,  οι οποίοι αιτιολογούν την εισήγηση της Κομισιόν στην επιδείνωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, κατέληξε στην απόφαση για την συγκεκριμένη εισήγηση, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η “αποδέσμευση από την ρήτρα διαφυγής” δεν πρέπει να οδηγήσει τα κράτη μέλη στην εγκατάληψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών υποχρεώσεών τους.

Ειδικότερα για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κομισιόν θα συνεχίσει την αυστηρή επιτήρηση των δημοσιονομικών τους. Η εισήγηση θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη. Μία πρώτη σχετική συζήτηση θα γίνει την προσεχή Τρίτη στο Ecofin (Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών), με πιό πιθανό ωστόσο ενδεχόμενο η απόφαση να ληφθεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τον Ιούνιο.

Η αρχική πολιτική της Κομισιόν σχετικά με τη γενική ρήτρα διαφυγής, που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2020, προσανατολιζόταν προς την εκπνοή της φέτος, δεδομένης της σθεναρής ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι  δήλωσε ότι η τελική εισήγηση θα γίνει το Μάιο, μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, η μεγέθυνση της ευρωπαϊκής – και της ελληνικής – οικονομίας το 2022 θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις προ εισβολής εκτιμήσεις.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα διογκωθούν κατά μόλις 2,7% φέτος, έναντι 4% που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το 2023, η οικονομία της Ε.Ε. και την Ευρωζώνης προβλέπεται πλέον ότι θα μεγεθυνθούν κατά 2,3%, έναντι 2,8% και 2,7% αντίστοιχα στις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ελλάδα είναι 3,5% για το 2022 (έναντι πρόβλεψης 4,9% το Φεβρουάριο) και 3,1% το 2023 (έναντι 3,5% το Φεβρουάριο).

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού αερίου από τη Ρωσία, η ανάπτυξη της Ε.Ε. ουσιαστικά θα μηδενιστεί φέτος (θα περιοριστεί στο 0,2%) και θα είναι μειωμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023, σύμφωνα με την Κομισιόν. Εντός του τρέχοντος έτους, η ευρωπαϊκή οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση σε αυτό το σενάριο, ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα αγγίξει το 10%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr