ταξίδια καραντίνα

Πλήρη απελευθέρωση των ταξιδιών για τους εμβολιασμένους, χωρίς κανέναν περιορισμό, εισηγείται η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης που παρουσίασε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, κανένας περαιτέρω περιορισμός (τεστ, περίοδος καραντίνας) δεν πρέπει να επιβάλλεται σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες ή σε πολίτες με αποδεικτικό ανάρρωσης από την Covid-19 που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε.

Χωρίς τεστ και οι ταξιδιώτες από “πράσινες” περιοχές

Η Επιτροπή, εισηγείται επίσης να μην επιβάλλεται υποχρέωση τεστ σε ταξιδιώτες από “πράσινες” περιοχές (στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC), ούτε σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Για όσους ταξιδεύουν από «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» περιοχές, θα αρκούν αρνητικά τεστ (72 ωρών για τα PCR, 48 ωρών για rapid αντιγόνου).

Για τις κόκκινες περιοχές θα μπορεί να επιβάλλεται και περίοδος καραντίνας σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν αναρρώσει από την ασθένεια. Τέλος, θα συνεχίσουν να αποθαρρύνονται οι μετακινήσεις από τις «βαθυκόκκινες» περιοχές. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, να υιοθετήσουν μία πιο χαλαρή προσέγγιση, π.χ. επιτρέποντας αφίξεις χωρίς τεστ για άτομα που έχουν κάνει μόνο την πρώτη από δύο δόσεις του εμβολίου.

Το “φρένο εκτάκτου ανάγκης”

Σχετικά με το «φρένο εκτάκτου ανάγκης», ο Βέλγος επίτροπος ανέφερε ότι θα είναι δυνατή η επαναφορά επιπλέον περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει σε περίπτωση «ραγδαίας επιδείνωσης» της επιδημιολογικής κατάστασης σε κάποιο κράτος-μέλος. Ανέφερε επίσης ότι ήδη από αύριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη για το Πιστοποιητικό Covid, με 7 κράτη-μέλη να είναι έτοιμα να αρχίσουν να εκδίδουν Πιστοποιητικά (μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα).

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι «27», ως «επόμενο βήμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ε.Ε.», ζήτησαν «την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου όσον αφορά τις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. έως τα μέσα Ιουνίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr