Απόλυτη ταύτιση με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ύφεση του 2020 καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν με τις χειμερινές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας.

Ισχυρή ανάπτυξη από το 2022

Συγκεκριμένα, η έκθεση εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2020 μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Μετά την εφαρμογή του νέου lockdown στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% το 2020.

Όσον αφορά στο 2021, η έκθεση προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο 3,5% (από 5% που εκτιμούταν στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις και έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 4,8%). Η ανάπτυξη θα ενισχυθεί σημαντικά το 2022 καθώς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% (από 3,5% στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις).

Έλεγχος στην ανεργία

«Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, με την υποστήριξη του σταδιακού ανοίγματος του λιανικό εμπόριο, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τον υποστηρικτικό καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία» σημειώνει η Κομισιόν.

Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με ένα χρόνο πριν, που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην εργασία παραμένει σχετικά περιορισμένος. Οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί.

Κομβικός παράγοντας οι εμβολιασμοί

Κατά την Κομισιόν, μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών η Ελλάδα αναμένεται να ανακτήσει ένα μέρος της τουριστικής της κίνησης αλλά όχι και το σύνολο των τουριστών που είχε το 2019, ενώ κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη εκτιμά ότι θα παίξουν και οι εξαγωγές. Επίσης η Επιτροπή αναμένει και ανάκαμψη των επενδύσεων αλλά με ρυθμούς βραδύτερους από τους αναμενόμενους.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, η έκθεση προβλέπει ότι η οικονομία του μπλοκ θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 και 2022, ενώ η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022. Επίσης, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% το 2021, πριν μετριαστεί ελαφρώς στο 1,3% το 2022.

Πηγή: economico.gr