Η ανεπάρκεια της Ευρώπης και τα στοιχήματα της Ελλάδας

,Η Ελλάδα θα πετύχει την πιο εντυπωσιακή μείωση χρέους τη διετία 2023-202 κατά 21% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κύπρο (με μείωση 14% του ΑΕΠ) και την Πορτογαλία (11% του ΑΕΠ). Αυτό είναι το συμπέρασμα του πορίσματος της Κομισιόν για τα Προγράμματα Σταθερότητας που εισάγεται προς έγκριση σήμερα (Πέμπτη) στο Eurogroup.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση του Ελληνικού χρέους συνδέεται με τη επιστροφή σε πλεονάσματα, την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και το ρόλο του πληθωρισμού. Επισημαένεται πάντως το πολύ υψηλό χρέος της χώρας που παραμένει σημαντικά άνω το 60% του ΑΕΠ.

Το πόρισμα της Κομισιόν σημειώνει επίσης την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την επιστροφή στα πλεονάσματα.

Η Ελλάδα, αναφέρει, πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος το 2022. Τα μέτρα στήριξης τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ήταν μεν υψηλά, αλλά εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών αντοχών και με μικρό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης το πολύ υψηλό όφελος (άνω του 2% του ΑΕΠ) από τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισημαίνεται επίσης πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη με τη μεγαλύτερη άνοδο δαπάνης για επενδύσεις.

Καταγράφεται επίσης και το μεγάλο βάρος, το υψηλότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος, στο πεδίο των αμυντικών δαπανών. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα το 2026 θα είναι της τάξης το 2,75% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr