Κομισιόν:

«Ως παλαιό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως να σημειώσει σταθερή και διαρκή πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων» τονίζει η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ναμπίλα Μασράλι σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Καβάλα.

  • Ειδικότερα, η κ. Μασράλι αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία παρέλειψε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 46 § 1 της Σύμβασης για συμμόρφωση με την απόφαση Τμήματος που εξέδωσε το Δικαστήριο στην υπόθεση Καβάλα κατά Τουρκίας στις 10 Δεκεμβρίου 2019».

Προσθέτει ότι « επιβεβαίωσε ότι η κράτηση του κ. Καβάλα είχε πολιτικά κίνητρα και μια προσπάθεια φίμωσής του και αποτροπής άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσφατη άδικη καταδίκη του δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

Επιπροσθέτως, η Ναμπίλα Μασράλι υπογραμμίζει ότι «η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις αυξάνει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συμμόρφωση της τουρκικής δικαιοσύνης στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να δώσει συνέχεια στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να εφαρμόσει τις εκκρεμείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδίως αυτή που ζητεί την άμεση απελευθέρωση του κ. Καβάλα» καταλήγει η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Άγκυρα παραβίασε την υποχρέωσή της να απελευθερώσει τον Καβαλά

Σημειώνεται ότι , το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι: «Η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 46 § 1 να συμμορφωθεί με την απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, η οποία καλούσε την κυβέρνηση να τερματίσει την κράτηση του Οσμάν Καβαλά και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του». Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ έρχεται μετά τη δεύτερη παραπομπή της Τουρκίας από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσαν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβάλα. “Η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκδόθηκε σήμερα, η οποία δίνει σαφή απάντηση σε αυτό το σημείο. Ανανεώνουμε την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση του κ. Καβάλα”, τονίζουν με κοινή δήλωσή τους οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Simon Coveney, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Tiny Kox, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić).

Στην ίδια δήλωση, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία, ως Μέρος της Σύμβασης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι το θέμα θα παραμείνει υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών έως ότου εκτελεστεί πλήρως η απόφαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr