Κατά της επανεκλογής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν τάσσεται και επίσημα η ομάδα των Φιλελευθέρων (Renew Europe), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά της επανεκλογής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν τάσσεται και επίσημα η ομάδα των Φιλελευθέρων (Renew Europe), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα ξεκινούν και εκστρατεία κατά της ανανέωσης της θητείας της ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως για την προηγούμενη εκλογή της, η στήριξη της ομάδας των Φιλελευθέρων Renew Europe αποδείχθηκε εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς – μαζί με της τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (PP) και των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών (PES) – της έδωσε μια οριακή νίκη για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν.

Χωρίς τη στήριξη της εν λόγω ευρωομάδας και με την εκτιμώμενη άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, υπάρχουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα μπορέσει τελικά να φτάσει μέχρι τέλους, να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ψήφους και να αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, που κινδυνεύουν να χάσουν και αυτοί έδρες (εκτιμάται περίπου 15) εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς, συναντώνται την Τετάρτη (20/3) στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν την προεκλογική τους ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογών. Το κεντρικό τους σύνθημα είναι «Ανανεώστε την Ευρώπη τώρα» και φαίνεται πως συσπειρώνονται θέτοντας ως «κοινό εχθρό» την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Λιγότερη φον ντερ Λάιεν, περισσότερη ελευθερία. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα τους επόμενους μήνες», δήλωσε σύμφωνα με το Euractiv η Μαρί Άνιες Στακ Ζίμερμαν, επικεφαλής υποψήφια από το «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» της Γερμανίας (FDP).

Σημειώνεται πως οι ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι αναμένεται να δώσουν μάχη για την τέταρτη ή την πέμπτη θέση με τις δύο ακροδεξιές ομάδες το «EKR» και το «ID». Καθώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταψηφιστεί από το νέο ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις επικείμενες ευρωεκλογές, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παρότι έχει καταγγείλει την άνοδο της ακροδεξιάς ως επικίνδυνη για την Ευρώπη, έχει ταυτόχρονα αφήσει ανοιχτό να αναζητήσει μια συμμαχία με δυνάμεις από την ECR, όπως για παράδειγμα το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

« Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κάνει διφορούμενες δηλώσεις για την ακροδεξιά , εμείς οι ευρωδημοκράτες δεν κάνουμε πολιτικές συμμαχίες με το ECR. Φαίνεται να τρέχει πίσω από την Τζόρζια Μελόνι… Είμαστε διαφορετικοί», είπε στο Euractiv ο Σάντρο Γκόζι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και ένας από τους τρεις φιλελεύθερους κορυφαίους υποψηφίους στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr