πρωτογενή πλεονάσματα

Ανεβάζει τον πήχη για τη μείωση του ελληνικού χρέους η Κομισιόν, η οποία το θεωρεί βιώσιμο, υπό την απαράβατη προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική οικονομία, μέχρι το 2060, θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% του ΑΕΠ.

Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μία νέα στροφή στη λογική των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού στην έκθεση  βιωσιμότητας του χρέους που έχει περιλάβει στις παρατηρήσεις για την 14η αξιολόγηση της οικονομίας, η Επιτροπή αναθεωρεί τις προηγούμενες προβλέψεις που είχαν συμφωνηθεί – υπό άλλες συνθήκες – μετά το τέλος του 3ου μνημονίου για πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060.

Η έκθεση, αναγνωρίζει ότι η εισροή των σημαντικότατων κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης μέχρι και το 2026 θα συμβάλουν σημαντικά στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους, καθώς θα ενισχύουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ωστόσο, εκτιμά ότι θα χρειάζονται όλο και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Προβλέπει, δε, ότι η χώρα μας θα επιστρέψει από το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το οποίο θα αυξάνεται συνεχώς μέχρι και το 2026. Συγκεκριμένα , θα διπλασιαστεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2024 για να φτάσει στο 3,4% του ΑΕΠ το 2025 και το 3,7% του ΑΕΠ το 2026.

Οι συγγραφείς της επιμέρους έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βασίζονται στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση των επενδύσεων και ταυτόχρονη μείωση των δαπανών, κυρίως αυτών για τις συντάξεις που θα επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια, μέσω των μεταρρυθμίσεων που ήδη “τρέχουν”.

Η απογοητευτική πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης

Το δεύτερο, μελανό σημείο των προβλέψεων της Κομισιόν, αφορά στην εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος εκτιμά ότι θα υποχωρήσει σημαντικά μετά το 2023.

Ειδικότερα , η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 3,5% για φέτος και 3,1% για το 2023, η οποία όμως αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,9% στο 2025 και στο 1,1% το 2026, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε την μεγαλύτερη εισροή κοινοτικών πόρων, αλλά και τα πρώτα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία, από τις ολοκληρωμένες επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μακροπρόθεσμα η Κομισιόν προβλέπει συνεχή υποχώρηση της ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 0,9% ως το 2030 και ταυτίζεται με το ΔΝΤ, προβλέποντας μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομία 1,5%, για την περίοδο από το 2023 στο 2060.

Μικρή η  επίδραση από την αύξηση των επιτοκίων

Παρόλα αυτά η Κομισιόν εκτιμά ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων που θα ανοίξει η ΕΚΤ το καλοκαίρι δεν θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μεσομακροπρόθεσμα.

Εξηγώντας, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος (περίπου τα 2/3) του ελληνικού χρέους, βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (της ΕΚΤ και του EFSF/ ESM) και είναι “κλειδωμένο” σε σταθερά επιτόκια με μεγάλη περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια.

Επίσης, το ετήσιο κόστος αναχρηματοδότησης παραμένει κάτω από το 20% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα ενώ τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, μπορούν να απορροφήσουν πιέσεις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες πιέσεις.

Με αυτές τις παραδοχές, η Κομισιόν προβλέπει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από το 185,4% που αναμένεται να φτάσει 2022, στο 31,6% το 2060 ενώ θα μειωθεί για πρώτη φορά κάτω από το 100% το 2040.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr