Νέο “μέτωπο” με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, ανοίγουν οι Βρυξέλλες, διαμηνύοντάς του ότι διαφωνούν και απορρίπτουν τον σαρωτικό νέο νόμο εσωτερικής ασφάλειας, καθώς αυτός φέρεται να παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες περί Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Βουδαπέστη, στην οποία της ανακοινώνει πως εκκινεί την προβλεπόμενη επίσημη διαδικασία παραβίασης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την Ουγγαρία, για τον νέο νόμο της περί της “Άμυνας της Κυριαρχίας”. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να καταλήξει στην ανάληψη νομικών μέτρων κατά της Ουγγαρίας από την Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο κ.Ορμπάν υπερασπίζεται τον επίμαχο νέο νόμο της κυβέρνησής του, με το επιχείρημα πως το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι απαραίτητο για την προστασία της χώρας του ενάντια σε ξένη ανάμειξη.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίτα Χίπερ, “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως ο (νέος Ουγγρικός) νόμος παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην αρχή της Δημοκρατίας και των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης“. Η Κομισιόν ανησυχεί επίσης για τη νέα Αρχή Προστασίας της Κυριαρχίας που θεσμοθέτησε η Ουγγαρία, η οποία έχει στόχο την εκρίζωση εξωτερικών επιδράσεων στην Ουγγρική πολιτική σκηνή, στην ακαδημία και στα ΜΜΕ. Η νέα Αρχή, που ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις την 1η Φλεβάρη, δεν υπόκειται σε δικαστική εποπτεία. Επικριτές της, ισχυρίζονται πως αυτή θα αποτελέσει εργαλείο παρενόχλησης των πολιτικών αντιπάλων του κ.Ορμπάν, ενώ θα καταπνίξει τον δημόσιο διάλογο.

Σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζολτάν Κόβακς, επέκρινε τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Ουγγρική κυβέρνηση, αναφέροντας πως “Οι Βρυξέλλες και τα αφεντικά των Αριστεριζόντων χρηματοδοτούμενων με δολάρια, επιτίθενται στην νομοθεσία προστασίας της κυριαρχίας επειδή στοχεύει να ανασχέσει την εξωτερική ανάμειξη που ασκείται μέσω του (Αμερικάνου δισεκατομμυριούχου) Τζορτζ Σόρος“.

Ως γνωστόν, η Ε.Ε. ήδη παρακρατεί περί τα 20 δισ. Ευρώ κοινοτικών πόρων που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη, λόγω παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου και ανησυχιών για την ανοχή διαφθοράς στην Ουγγαρία. Παρ’ ότι η Κομισιόν γνώριζε το περιεχόμενο του νέου Ουγγρικού νόμου ήδη ως νομοσχέδιο, δεν εξεδήλωσε τις αντιρρήσεις της επισήμως, από φόβο μήπως η Ουγγαρία εξωθηθεί από αντίδραση να ασκήσει εκ νέου βέτο στον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην έκτακτη Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 1η Φλεβάρη, ο οποίος προέβλεπε και πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισ. Ευρώ προς την Ουκρανία. Τελικά, η Ουγγαρία συναίνεσε στην – ομόφωνη – έγκριση του προϋπολογισμού στο σύνολό του.

Στο τέλος του 2023, το Συμβούλιο της Ευρώπης – ο φορέας προάσπισης δικαιωμάτων στην Ευρώπη – είχε προειδοποιήσει, ότι η νέα Αρχή που συνέστησε η Βουδαπέστη έχει τόσο νεφελώδη νομική βάση, που στην πραγματικότητα “μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον οιουδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως αντίπαλος, για παράδειγμα, λόγω υποτιθέμενης ‘δράσης που στοχεύει στον επηρεασμό του δημοσίου διαλόγου’”.

Η Ουγγαρία έχει περιθώριο δύο μηνών να απαντήσει στην επίσημη επιστολή της Κομισιόν, η οποία μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν θεραπευτούν οι ανησυχίες που εκφράζει σε αυτήν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr