κοίτασμα Αφροδίτη

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Ισραήλ και Κύπρος για το υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο αποτελεί μήλο της έριδος για τις δύο χώρες.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ένα τμήμα του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, που εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, πέφτει πάνω στο κοντινό του κοίτασμα Ishai, κατά μήκος μιας υπεράκτιας γραμμής, που χωρίζει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών.

Η προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης 

Κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως, η οποία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν γρήγορα κοινά αποδεκτή λύση.

Αν και οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να υποχωρεί, αυτή τη φορά διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με το Assosiated Press, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλίδη και η Ισραηλινή ομόλογός της, Καρίν Ελχαράρ, συναντήθηκαν στη Λευκωσία, δεσμευόμενες να πιέσουν για μια «δίκαιη και ταχεία επίλυση».

Η ισραηλινή υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και της αυξανόμενης ανάγκης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας και τα δύο μέρη να επισπεύσουν μια γρήγορη, διαφανή και δίκαιη διευθέτηση».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και η συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας στους διάφορους τομείς είναι πολύ σημαντικά και για τα δύο μέρη».

Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται κοινό όραμα 

Η κύπρια υπουργός από την πλευρά της υποστήριξε πως «η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την πλήρη απελευθέρωση του δυναμικού των πόρων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, διαφοροποιώντας έτσι τις πηγές ενέργειας και τις διαδρομές προς την Ευρώπη».

Η Chevron και η ισραηλινή NewMed Energy κατέχουν τα δικαιώματα γεώτρησης στο κοίτασμα Αφροδίτη και έχουν πει ότι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Οι προοπτικές για το κοίτασμα της Αφροδίτης καθώς και άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν ανοιχτά της Κύπρου, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση «ποντάρει» στο φυσικό αέριο.

Πληροφορίες του AP αναφέρουν οτι οι Βρυξελλες θεωρούν οτι το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά ως ενεργειακή γέφυρα για την Ευρώπη, μέχρι το 2050 οπότε και η ΕΕ θεωρεί ότι θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr