Πιο κοντά σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ κοντά στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον η ΕΕ, ωστόσο, εντείνονται και οι προειδοποιήσεις αναλυτών για απότομη αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Το εμπάργκο και η εξαίρεση

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, μετά από πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων, οι Βρυξέλλες προτείνουν εμπάργκο στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του, με εξαίρεση τις παραδόσεις μέσω αγωγών, γεγονός που θα μπορούσε να άρει το «όχι» της Ουγγαρίας, καθώς λύνει το θέμα της τροφοδοσίας που είχε θέσει επιτακτικά ο Βίκτορ Όρμπαν.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες δεν κάνουν λόγο για συμφωνία, αλλά για μία πρόταση που μπορεί να οριστικοποιήσει το πακέτο κυρώσεων που έχει ανακοινώσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το νέο πακέτο κυρώσεων, αλλά το ζήτημα της ενέργειας, θα αποτελέσουν το κύριο «μενού» στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαΐου.

Αναμένεται «άλμα» της τιμής του πετρελαίου

Ωστόσο, αν τελικά και η ΕΕ, μετά τις ΗΠΑ, επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την Bank of America (BofA), αυτό θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου μπρεντ στις αγορές, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές «μαύρου χρυσού» από τη Ρωσία. Σήμερα, η τιμή του αργού βρίσκεται κοντά στα 114 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ κοντά στα 118 δολάρια.

Σύμφωνα με ανάλυση της BofA, μια απότομη μείωση στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, δύναται να προκαλέσει «έκρηξη» στην τιμή του μπρεντ, το οποίο μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 150 δολάρια το βαρέλι ή και να τα ξεπεράσει, αν και η τράπεζα σημειώνει ότι το παγκόσμιο επίπεδο ζήτησης πετρελαίου βρίσκεται ακόμα κάτω από τα επίπεδα της εποχής προ κοροναϊού.

FT: Στα 200 δισ. το κόστος της απεξάρτησης

Παράλληλα, οι Financial Times, επικαλούμενοι προσχέδια των Βρυξελλών εκτιμούν, ότι το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχει κόστος που θα αγγίξει τα 200 δισ. ευρώ, βάσει στόχων που τίθενται, όπως η καθαρή ενέργεια και η μείωση της κατανάλωσης.

Σε προσχέδιο των προτάσεων RepowerEU της Κομισιόν φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ έως το 2027, πέραν των σχεδίων για ενίσχυση των δαπανών με στόχο τη μείωση του άνθρακα, ενώ σημειώνεται ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αν θέλει να επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr