Μόλις τέσσερις ερωτήσεις δέχθηκε η Βρετανή πρωθυπουργός στη διάρκεια της -πολύ μίνι, όπως αποδείχθηκε- συνέντευξης που έδωσε μετά τον αποκεφαλισμό του ΥΠΟΙΚ και στενού συμμάχου της.

Η Λιζ Τρας στην εισαγωγική τοποθέτησή της δήλωσε ότι λυπάται πολύ που έχασε τον Κουάσι Κουάρτενγκ από ΥΠΟΙΚ, χαρακτηρίζοντάς ως «καλό φίλο». Ωστόσο, τόνισε ότι ο αντικαταστάτης του, Τζέρεμι Χαντ, μοιράζεται το όραμά της για μια οικονομία με λιγότερους φόρους και μεγαλύτερη ανάπτυξη και εξήρε την εμπειρία του ως υπουργό.

«Θα περάσουμε την καταιγίδα»

Σύμφωνα με την Τρας, ο Χαντ θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα ως το τέλος του μήνα, και ότι θα φέρει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα να για αναπτυχθεί η οικονομία της. Δικαιολόγησε την αποπομπή Κουάρτενγκ λέγοντας ότι προτεραιότητά της είναι το εθνικό συμφέρον.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά θα περάσουμε την καταιγίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα για να πείσουμε τις αγορές για τη δημοσιονομική μας πειθαρχία». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθεί η αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα φέρει έσοδα 18 δισ. λιρών.

«Χαμηλοί φόροι, υψηλή ανάπτυξη»

Συνολικά υποστήριξε ότι το όραμά της είναι η χώρα να προσφέρει στους κατοίκους της καλές δουλειές, λέγοντας ότι είχε μείνει πίσω, και υπογραμμίζοντας ότι «θέλω να παραδώσω μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη».

Ερωτηθείσα αν πρέπει να μείνει πρωθυπουργός μετά τις εξελίξεις, η Τρας δήλωσε ότι «είμαι απολύτως αποφασισμένη να υλοποιήσω τις δεσμεύσεις μου για μια Βρετανία με μεγάλη ανάπτυξη», υπενθυμίζοντας τις εγγυήσεις που διασφάλισε για την ενέργεια ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί και αιτιολόγησε την αλλαγή στο ΥΠΟΙΚ λέγοντας ότι «έπρεπε να δράσω αποφασιστικά για να διασφαλίσω την οικονομική σταθερότητα».

Υπεκφυγές

Επίσης, ουσιαστικά δεν απάντησε αν ο μίνι προϋπολογισμός που παρουσίασε ο Κουάρτενγκ είχει την έγκρισή της, επαναλαμβάνοντας τα περί «σταθερότητας», ενώ σε ερώτημα αν διατηρεί την αξιοπιστία της, επανέλαβε πως «ό,τι έκανα σήμερα το έκανα για να διασφαλίσω την οικονομική σταθερότητα», ενώ σημείωσε ότι η συγκυρία είναι «πολύ δύσκολη» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει εκτιμήσεις υψηλόβαθμων Τόρις, όπως ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Φίλιπ Χάμοντ, ότι «διέλυσε» το Συντηρητικό Κόμμα, επαναλαμβάνοντας το «μάντρα» περί ανάγκης για σταθερότητα και περί υλοποίησης των δεσμεύσεών της όταν διεκδικούσε την αρχηγία του κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr