Τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο, αλλά και το πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου ανακοινώσε η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε δύο δέσμες μέτρων. Η πρώτη αρχίζει από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και η δεύτερη αφορά σε διάστημα 15 ημερών από τις 3 Ιανουαρίου και εντεύθεν.

Τα άμεσα μέτρα

Όσον αφορά στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, αυτά είναι τα εξής:

● Υποχρεωτική μάσκα σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, με τον κ. Πλεύρη να υπενθυμίζει ότι τα διοικητικά πρόστιμα για παράβαση του μέτρου ισχύουν κανονικά.

● Χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν95 σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

● Ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων δήμων, αλλά και ιδιωτικών, σε δημόσιους χώρους

● Ισχυρή σύσταση στους επισκέπτες από το εξωτερικό, πέραν του PCR 72 ωρών, και για δύο rapid test τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

● Επίσης, ισχυρή σύσταση για self test πριν από εξόδους για διασκέδαση.

Το δεύτερο στάδιο

Όσον αφορά στο δεύτερο στάδιο των μέτρων (από 3/1 και μετά), ο υπουργός Υγείας είπε ότι ακόμα δεν έχουν κωδικοποιηθεί πλήρως, ωστόσο θα αφορούν στους εξής τομείς:

● Διασκέδαση και ψυχαγωγία, με έμφαση στο ωράριο

● Περιορισμούς σε αθλητικές εκδηλώσεις

● Αύξηση της τηλεργασίας.

Αυτό που υπγραμμίστηκε σε όλους τους τόνους είναι ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου, ώστε να κάνει μια αποτίμηση της εφαρμογής των νέων μέτρων και να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα για μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Καμία συζήτηση για SMS

Κατά τον υπουργό Υγείας, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και απλώς η Επιτροπή θα εξετάσει αν χρειάζονται επικαιροποίηση τα πρωτόκολλα, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά την επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις. Επίσης, είπε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι κατακόρυφη.

Όσον αφορά στις εκκλησίες, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι ισχύει η υποχρεωτικότητα της μάσκας και εκεί, ενώ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη εμβολιασμού -είτε αρχικού είτε ενισχυτικής δόσης- για τη μεγαλύτερη προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον, για την οποία είπε ότι η εικόνα σχετικά με τη νοσηρότητά της θα είναι ξεκάθαρη σε διάστημα 10-15 ημερών.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι στην Επιτροπή δεν έχει τεθεί κάποιο ζήτημα για το λιανεμπόριο, ενώ σημείωσε, επίσης, ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται κρίνονται επαρκή και ότι η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί στην πράξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr