Με πολύ μικρά και προσεκτικά βήματα φαίνεται ότι κινείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στις προτάσεις της σχετικά με τη χαλάρωση ή μη των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα.

Μικρές παρεμβάσεις

Τα «σκληρά» στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδα (θάνατοι, διασωληνώσεις, κλπ) φαίνεται ότι κάνουν πολύ επιφυλακτικούς τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής στο να δώσουν το «πράσινο φως» για μεγάλες αλλαγές στα μέτρα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη συνεδρίασή τους.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι η μόνη ουσιαστική παρέμβαση/χαλάρωση που προτείνεται αφορά στην εστίαση και στην άρση του περιορισμού του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι, από έξι που είναι σήμερα. Αντιθέτως, η διασκέδαση παραμένει μόνο για καθήμενους, ενώ η πληρότητα στα γήπεδα παραμένει στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Το ζήτημα με το καρναβάλι

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει να μην πραγματοποιηθούν φέτος δημοσιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε μαζικές εορταστικές και μουσικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής περιορισμών σε μη εμβολιασμένους πολίτες.

Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο το ζήτημα της εστίασης και της διασκέδασης απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία ανέβαλε τα περί καρναβαλικών εκδηλώσεων για άλλη φορά. Σημειώνεται ότι η χρονική διάρκεια της παράτασης των μέτρων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, θα είναι μία εβδομάδα.

Οι προβληματισμοί των ειδικών

Πλέον, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με το Πάσχα, το οποίο φέτος πέφτει στις 24 Απριλίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάζει η χώρα ως τα τέλη Μαρτίου και ειδικά τα νούμερα που αφορούν στο ΕΣΥ και την πίεση που δέχεται από το πανδημικό κύμα.

Ένας ακόμα προβληματισμός των ειδικών αφορά στο τι θα συμβεί όταν περάσει το κύμα της Όμικρον. Κι αυτό, διότι, παρότι η παραλλαγή αυτή του κοροναϊού είναι κυρίαρχη όσον αφορά στα κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία διασωληνώσεων και θανάτων συνεχίζει να αφορά άτομα που νόσησαν με την Δέλτα, η οποία φαίνεται ότι παραμένει ενεργή στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr