Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία παραμένει βεβαρυμένη, πηγαίνοντας πίσω τις όποιες αποφάσεις για σταδιακή έξοδο από το αυστηρό lockdown και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Πέτσας: Δεν ανοίγει στις 29 Μαρτίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα. «Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι, εφόσον χρειαστεί, θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών, ωστόσο διευκρίνισε πως είναι μια διαδικασία που κοστίζει. Πάντως, σε μια νότα αισιοδοξίας, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.

Εξετάζονται, αλλά δεν ανακοινώνονται, ημερομηνίες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις αρχές Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι η καθυστέρηση στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα «σπρώξει» για αργότερα και το άνοιγμα σχολείων και φυσικά της εστίασης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα Λύκεια, ενώ υπάρχει πρόθεση να ανοίξει και η εστίαση πριν το Πάσχα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ουσιαστικά επιβεβαιώσε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω της πανδημίας, προβλέποντας ότι σήμερα τα νέα κρούσματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα χθεσινά 1.707.

Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκουμανέας, τις επόμενες ημέρες περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ επισήμανε ότι και σημερά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα ειναι ιδιαίτερα υψηλός. «Οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ δύσκολες» υπογράμμισε ο κ. Αρκουμανέας και σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε και τις επόμενες να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων. Χρειάζεται από όλους υπομονή και τήρηση των μέτρων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σημερινός αριθμός νέων κρουσμάτων θα κυμανθεί γύρω από τα 3.500, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής παραμένει ασφυκτική, γεγονός που κάνει την κυβέρνηση να εξετάζει τρόπους αύξησης των κλινών ΜΕΘ.

Πηγή: economico.gr