Η ανησυχία της κυβέρνησης για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κοροναϊού αποτυπώθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η συζήτηση σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Δεδομένη η παράταση του lockdown

Στην ουσία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει «δείξει» ότι το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον ως τις 16 Μαρτίου -μετά την Καθαρά Δευτέρα-, ενώ τα στοιχεία από το ΕΣΥ, ειδικά για την Αττική είναι δραματικά, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να δηλώνει ότι η πληρότητα των ΜΕΘ έφθασε ακόμα και το 93%.

Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών στους 400 και τα πολλά νέα κρούσματα της Δευτέρας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω το ΕΣΥ και το σχέδιο αυτό, ιδιαίτερα για την περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης, στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού. Επίσης, εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση και συζητήθηκε ο προσφορότερος τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Δυσοίωνος Καπραβέλος

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως σημείωσε η πανδημία στην χώρας παραμένει σε έξαρση. «Είμαστε σε οξεία φάση του τρίτου κύματος και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαρτίου» είπε ο Ν. Καπραβέλος, μιλώντας στο Open.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «ευτυχώς οι μεταλλάξεις δεν είναι ανθεκτικές στα εμβόλια. Εμβολιασμοί και ανοσία κρατούν χαμηλά τη θνητότητα», ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η απειλή ενός πολυεθνικού στελέχους θα αλλάξει όλους τους κανόνες. Αν μεταλλαχθεί ο ιός θα είναι σα να ξεκινάμε από την αρχή».

Πηγή: economico.gr