μάσκες παντού lockdown

Ο κοροναϊός “θερίζει” σε ολόκληρη τη χώρα και η κυβέρνηση, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγει το γενικό lockdown, προχώρησε χθες στη λήψη δύο ακόμα έκτακτων μέτρων, με την ελπίδα να αναχαιτιστεί η πανδημία : Τις μάσκες παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Μεταξύ των επιστημόνων επικρατεί διάχυτη αγωνία για τον ορατό κίνδυνο να γίνουμε Ιταλία, και μάλιστα στο πολύ κοντινό μέλλον, αν δεν εφαρμοστούν από όλους με απόλυτη ευλάβεια τα μέτρα που επιβάλλονται.

Άλλωστε οι δυο τελευταίες ημέρες έδειξαν πως το πρόβλημα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς είχαμε πάνω από 1.600 κρούσματα και 21 νεκρούς.

Ταυτοχρόνως, ωστόσο, επικρατεί και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η καθολική χρήση μάσκας παντού, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά ικανό εναλλακτικό “εργαλείο” ώστε σε τρεις εβδομάδες να έχουμε δραστική μείωση των κρουσμάτων.

Ο ιός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση, ο  ιός μεταδίδεται, ήδη, με μεγάλη ταχύτητα και επηρεάζει πλέον όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους.

Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και ότι τα κρούσματα μπορεί να καταγράψουν θεαματική αύξηση.

Στην κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, δεν προκρίνουν την επιλογή του γενικού  lockdown. Και αυτό, για προφανείς λόγους που σχετίζονται με τις αντοχές της οικονομίας.

Αυτό που προσπαθούν, είναι να σώσουν την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, κατά την οποία, θέλουν η χώρα να λειτουργεί.

Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση πρόσθεσε στα ήδη υπάρχοντα, δύο νέα μέτρα:

• Πρώτον, σε περιοχές όπου παρατηρείται επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων και συνεπώς βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης
• Δεύτερον, πάντοτε στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ακόμα και όταν μπαίνουμε σε καταστήματα εστίασης.

Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο

Οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Γιατί, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας.

Ποιες είναι οι περιοχές που θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αρκετές περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 και 4 θα πρέπει να γνωρίζουν πως από το πρωί στις 6 του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Οι περιοχές που θα πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα αυτά μέτρα για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός είναι οι εξής: Πέλλα, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αττική, Αχαία, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σάμος, Λέσβος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Θήρα, Ανάφη, Φολέγανδρος, Σίκινος.

Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν για Αττική και Θεσσαλονίκη

Οι δυο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στο επίπεδο 3, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, και ισχύουν και άλλα μέτρα εκτός από αυτά που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι,  παραμένει στα εννιά ο ανώτατος ανώτατος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις, ενώ υπάρχει σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών και διατηρείται το μέτρο της τήρησης της απόστασης του 1,5 μέτρου.

Στην εστίαση τα καταστήματα θα κλείνουν στις 12 το βράδυ στο τραπέζι θα κάθονται έως 4 άτομα (αντί 6), η πληρότητα μειώνεται στο 50% (από 65%). Μετά τις 12 επιτρέπεται η λειτουργία Take away και delivery αλλά με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Στους χώρους λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και παρουσία έως πενήντα ατόμων το μέγιστο, όλοι καθήμενοι και με μάσκα.

Στα κέντρα διασκέδασης και χώρους δεξιώσεων απαγορεύεται η ζωντανή μουσική, επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι , 30% πληρότητα, μέγιστος αριθμός καθήμενων 150 άτομα για χώρους χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων και έως 90 άτομα για χώρους χωρητικότητας έως 300 ατόμων.

Οι χώροι αυτοί θα κλείνουν στο εξής στις 12 τα μεσάνυχτα αντί για τις 00.30 π.μ. Διατηρείται η υποχρέωση για χρήση μάσκας από το προσωπικό καθώς και η απόσταση 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.

Τί ισχύει για μουσικές σκηνές, κινηματογράφους, παιδότοπους

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις μουσικές σκηνές, όπου επιτρέπεται η ζωντανή μουσική, με μόνη διαφορά ότι ο μέγιστος αριθμός καθήμενων προσδιορίζεται στα 100 άτομα για τα μεγάλα μαγαζιά και στα 50 για τα μικρότερα.

Στους κινηματογράφους μειώνεται η πληρότητά τους στο 30%, παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ για τους χειμερινούς κινηματογράφους επιτρέπεται η έκδοση μόνον ηλεκτρονικού εισιτηρίου (αυτό δεν ισχύει για τους θερινούς οι οποίοι ωστόσο κλείνουν στις 31 Οκτωβρίου).

Στους παιδότοπους ο μέγιστος αριθμών παιδιών μειώνεται στα είκοσι 1 παιδί ανά 10 τ.μ. Παραμένει ο περιορισμός για έναν συνοδό ανά παιδί, με χρήση μάσκας και με τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αναστέλλονται πλήρως τα επισκεπτήρια, και διατηρείται η υποχρέωση τήρησης όλων των υπολοίπων προληπτικών μέτρων προστασίας για το προσωπικό των μονάδων αυτών.

Στις μεταφορές διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς καθώς και στις στάσεις, όπως και η πληρότητα στο 65%, με εξαίρεση τα πλοία όπου μειώνεται στο 50% . Στα ταξί θα μπαίνουν στο εξής έως δύο επιβάτες, ενώ στα ιδιωτικά ΙΧ θα επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα.

Πηγή: economico.gr