Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη Ελλάδα, ακόμα και με την προοπτική των μαζικών εμβολιασμών των πολιτών, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, το εμβόλιο δε θα φέρει το τέλος της πανδημίας, εξέφρασε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.

Αδύνατο να εμβολιαστεί το 60% ως την άνοιξη

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος εμφανίστηκε δυσοίωνος, σημειώνοντας ότι «ο ιός θα μας απασχολήσει πολλούς μήνες. Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους. Είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη. Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κίνδυνος από τις μεταλλάξεις

Ο κ. Καπραβέλος προσέθεσε στην «συνάρτηση» και το γεγονός ότι ο ιός μεταλάσσεται και μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικά τα εμβόλια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη ή και τρίτη γενιά εμβολίων. Είναι πιθανόν η μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ποτέ κανένας ιός δεν αντιμετωπίστηκε με την πρώτη γενιά εμβολίων. Το αποτέλεσμα των εμβολίων θα το δούμε μετά τον Μάρτιο».

Οι κρίσιμοι αριθμοί

Παράλληλα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το τέλος της πανδημίας τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνο να το προαναγγείλουμε αυτή τι στιγμή. «Πλέον οι αριθμοί των διασωληνωμένων, η πληρότητα των ΜΕΘ και κυρίως οι θάνατοι αποτελούν το βαρόμετρο αυτής της πανδημίας και δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Ο ιός λειτουργεί με αστραπιαία ταχύτητα και δεν μπορεί κανείς να τον υπολογίσει. Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας», κατέληξε.

Πηγή: economico.gr