Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, διανύει η χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη την τεράστια κόπωση που το παρατεταμένο lockdown έχει προκαλέσει στους πολίτες, εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων.

Νέα αύξηση των κρουσμάτων

Το άσχημο είναι ότι από το μέτωπο των επιδημιολογικών δεδομένων τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς σήμερα αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα να παρουσιάσει σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες, αυξάνοντας, ταυτόχρονα, την πίεση προς το ΕΣΥ που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε οριακή κατάσταση το τελευταίο διάστημα.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα κρούσματα θα κινούνται κοντά στις 3.000, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των απωλειών και των διασωληνώσεων ασθενών. Η θετικότητα βρίσκεται πλέον κοντά στο 5,5% και αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι το κύμα επεκτείνεται και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα εκτός της Αθήνας.

Άνοιγμα της διαδημοτικής μετακίνησης

Πάντως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι βάσει των υπαρχόντων μοντέλων, από την άλλη εβδομάδα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας και, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει τις δυνατότητες που έχει για σταδιακή και εξαιρετικά προσεκτική χαλάρωση των μέτρων, ώστε και η κοινωνία και η οικονομία να «πάρουν ανάσα», αλλά και να μην υπάρξει κίνδυνος η πανδημία να ξαναφουντώσει στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το «άνοιγμα της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια, εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των Λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους».

Ο κ. Γεραπετρίτης φάνηκε επιφυλακτικός στο να κάνει πρόβλεψη για το Πάσχα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το Πάσχα», ωστόσο έκανε την εκτίμηση ότι «θα είναι πάντως ένα παρά πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό. Πρέπει να διατηρήσουμε λίγο το σθένος μας, και για λίγες εβδομάδες να τηρήσουμε τα μέτρα» και υπογράμμισε ότι «βλέπω πως οι πολίτες αισθάνονται ότι υπάρχει κυβέρνηση που διαχειρίζεται τα πράγματα».

Πελώνη: Αύριο οι προτάσεις της Επιτροπής

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, είπε ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής θα εξεταστούν οι οι προτάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει μια μερική επανεκκίνηση με ασφάλεια και εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την περιπέτεια της πανδημίας.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι, ενόψει ανοίγματος οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σειρά προτάσεων στους ειδικούς προκειμένου να αξιολογηθούν στην αυριανή συνεδρίασή τους προκειμένου να αποφασίσουν αν μπορεί να υπάρξει μια μερική επανεκκίνηση με ασφάλεια.

Πηγή: economico.gr