εμβόλιο τρίτη δόση

Τον έντονο προβληματισμό των ειδικών για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας προκαλούν δύο στοιχεία, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν και τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Το πρώτο αφορά στην κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στα κρούσματα του ιού και το δεύτερο είναι η σημαντική επιβράδυνση του παρατηρείται στο πρόγραμμα του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Τα σκαμπανευάσματα των κρουσμάτων

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων με την μετάλλαξη Δέλτα όταν οι εκδρομείς γυρίσουν από τις διακοπές, λέγοντας πως αυτό που αναμένουν οι ειδικοί να συμβεί είναι, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη, να υπάρχει μια σχετική ύφεση της πανδημίας καθώς θα υπάρξει κορύφωσης μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, δεν οφείλεται τόσο στις τουριστικές ροές αλλά στις παραθεριστικές. Η ύφεση που θα παρατηρηθεί κατά τις δύο πρώτες βδομάδες του επόμενου μήνα, σχετίζεται κατά τον καθηγητή με το γεγονός πως η επιστροφή από τις διακοπές συνεπάγεται το τέλος της χαλάρωσης των διακοπών και άρα κάποιον περιορισμό των συναναστροφών. Παράλληλα, ο κος Σαρηγιάννης υπενθύμισε την σύσταση που υφίσταται για αυτοκαραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών πρωτού, όσοι επέστρεψαν από διακοπές, συναντήσουν κάποιον ηλικιωμένο.

Εντούτοις, παρά το γεγονός της ύφεσης που εκτιμάται πως θα υπάρξει, μετά το χρονικό διάστημα των δύο πρώτων εβδομάδων του Σεπτέμβρη, ο καθηγητής τόνισε πως θα δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις- διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία του κοροναιού εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα. “Και εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί η όχι“, είπε μεταξύ άλλων.

Καμπανάκι για τους εμβολιασμούς

Όσον αφορά στο δεύτερο μέτωπο, αυτό των εμβολιασμών, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ότι αν δεν γίνουν οι εμβολιασμοί τότε άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα βρεθούν σε ΜΕΘ σημειώνοντας πως είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα και ότι δεν έχει ηλικίες. “Έχουμε δει πόσο επιθετική είναι στους νέους και σε ηλικίες από 14 ετών και πάνω“, σημείωσε και τόνισε ότι από σήμερα ξεκινάνε δύσκολες ημέρες με την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά και πως θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από ασυμπτωματικούς και να το μεταφέρουν στις οικογένειες τους.

Σημείωσε πως μετά την επιστροφή θα πρέπει να κάνουν πρώτα το τεστ και να περιμένουν 3-4 ημέρες στο σπίτι πριν πάνε να αγκαλιάσουν τους δικούς τους. Όπως υπογράμμισε δεν έχουμε άλλο όπλο επιστρέφοντας από τα νησιά εκτός από τον εμβολιασμό προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι. Παράλληλα, πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα πλοία και τα αεροπλάνα τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Τι συνέβη με τον εμβολιασμένο που πέθανε

Η κα Παγώνη ανέφερε πως μπαίνοντας στο φθινόπωρο και επειδή δεν πετύχαμε στόχο των εμβολιασμών θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Σημείωσε πως δεν πρέπει να φτάσουμε τα 6.000 ή τα 8.000 κρούσματα γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί και δεν πρόκειται να αντέξει. “Πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα το Σεπτέμβριο να φτάσουμε το ποσοστό του 75%-80% για να είμαστε ασφαλείς γιατί ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια” είπε ενδεικτικά.

Για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου για τον κοροναϊό στη χώρα μας, και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, η ίδια ανέφερε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση συγκριτικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει που είναι πάρα πολλοί σε όλον τον κόσμο. “Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει.. Κανένας δεν ξέρει  τον οργανισμό του κάθε ασθενή που έχει ιδιαιτερότητες μέσα σε αυτά τα πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις“, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών ανέφερε πως οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι στο 94,7 % ενώ οι νοσηλευτές είναι λιγότεροι. Η ίδια πρόσθεσε πως αν πεισθούν να εμβολιαστούν οι δεύτεροι και συνεχίσουν να δουλεύουν τα πράγματα θα πάνε καλά αλλιώς αν φύγουν από τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr