Απέτυχε το Σουηδικό πείραμα

Η σφραγίδα της αποτυχίας μπήκε, με τραγικό τρόπο, από τους ίδιους τους αριθμούς των θυμάτων: Η Σουηδία μετρά ήδη σχεδόν 8.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, εκ των οποίων οι 500 καταγράφηκαν μόνον την τελευταία εβδομάδα και περίπου 1.800 από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η ομολογία της αποτυχίας ήρθε με μια σπάνια, και δραματική δημόσια παρέμβαση από τον μονάρχη της χώρας, το βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο Γουστάβο: «Νομίζω πως αποτύχαμε. Έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων και αυτό είναι τραγικό», είπε προσθέτοντας: «Ο λαός μας έχει υποφέρει σε τεράστιο βαθμό, υπό δύσκολες συνθήκες… Πολλοί δεν κατάφεραν καν να αποχαιρετήσουν από κοντά τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι μια σκληρή και τραυματική εμπειρία να μην μπορείς να πεις ένα αντίο».

Στροφή 180 μοιρών: “Ναι” στους περιορισμούς – “όχι” σε lockdown

Κατόπιν αυτών, η Σουηδία κάνει στροφή 180 μοιρών και εγκαταλείπει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική των απλών συστάσεων, χωρίς περιορισμούς, που ακολουθούσε από την αρχή της πανδημίας – το λεγόμενο «πείραμα Τέγκνελ», που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της επιτροπής επιδημιολόγων της χώρας.

Το lockdown δεν συζητείται ούτε τώρα καθώς θεωρείται εκτός της κοινωνικής κουλτούρας της χώρας, όμως ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε χθες τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Σουηδία από την αρχή της πανδημίας: Οι μη αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι βιβλιοθήκες θα κλείσουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, μπαίνει σε ισχύ απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ, ενώ η  κυβέρνηση, πρόσθεσε, συνιστά πλέον στους πολίτες να φορούν μάσκες στα μέσα μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Μέχρι τώρα οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν συνιστούσαν τη χρήση μάσκας πουθενά, θεωρώντας ότι η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδειχθεί. Μειώνεται επίσης το όριο για τις συναθροίσεις στα 8 από τα 50 άτομα και εισάγεται η τηλε-εκπαίδευση στα γυμνάσια.

«Κάνουμε ό,τι κάναμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα σωστά μέτρα στη σωστή στιγμή», υποστήριξε ο σουηδός πρωθυπουργός, αποκλείοντας πάντως την πιθανότητα της καραντίνας, την οποία όπως είπε θεωρεί «πολύ μεγάλο βάρος» για τους πολίτες μακροπρόθεσμα.

Αμφισβητείται το μοντέλο Τέγκνελ

Το δεύτερο κύμας της πανδημίας έφερε στα όριά του το σύστημα Υγείας της Σουηδίας, προχθές ανακοινώθηκε ότι όλες οι μη επείγουσσες χεριουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα πρόθυρα του burn out.

Δημοσκόπηση της Ipsos που βγήκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τον Αντερς Τέγκνελ τον  επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας και «αρχιτέκτονα» της στρατηγικής της ήπιας αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πέσει κατά 13 μονάδες και βρίσκεται στο 59%. Πτώση στο 52% από το 68% εμφανίζεται και στην εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ η εμιστοσύμνη συνολικά προς τις πολιτικές και κρατικές αρχές έχει πέσει στο ιστορικό ναδίρ του 34%.

Ο ίδιος ο Αντερς Τέγκνελ ωστόσο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς πως η στρατηγική της Σουηδίας απέτυχε. «Ολες οι χώρες», είπε, «δίνουν  αντίστοιχη μάχη. Ολοι αιφνιδιάστηκαν από την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά στο σημείο καμπής».

Οι θάνατοι από κορονοϊό στην Σουηδία έφθασαν χθες στους 7.993. Με 766,2 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ο δείκτης θνησιμότητας στην Σουηδία είναι 10 φορές υψηλότερες από τις γειτονικές της Νορβηγία και Φινλανδία και περίπου πέντε φορές υψηλότερος από την Δανία. Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν lockdowns όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία.

Πηγή: economico.gr