Μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας που χρησιμοποιούν οι απανταχού αντιεμβολιαστές έτοιμάζεται να πάρει το δρόμο για τον κάλαθο των αχρήστων, καθώς η πανίσχυρη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δώσει πλήρη έγκριση στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού της Pfizer/BioNTech.

Η προσωρινή άδεια

Ένα από τα επιχειρήματα που το αντιεμβολιαστικό κίνημα χρησιμοποιεί εκτεταμένα κατά του εμβολιασμού των πολιτών είναι ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού δεν έχουν λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη άδεια και ότι τα σκευάσματα χορηγούνται στον πληθυσμό με προσωρινές άδειες λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Έτσι, οι αντιεμβολιαστές ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια παραμένουν «αδοκίμαστα» και «πειραματικά», προκαλώντας σύγχυση και ανησυχία στους πολίτες, οι οποίοι στη διάρκεια της πανδημίας δέχθηκαν πολλά αντιφατικά μηνύματα, από πολιτικούς, αλλά και επιστημονικούς φορείς.

Το «ξεδόντιασμα» των αντιεμβολιαστών

Τώρα, αυτό το -ούτως ή άλλως χωρίς βάση- επιχείρημα καταρρέει καθώς η FDA, μια πανίσχυρη υπηρεσία, που ο λόγος της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλο το φάσμα των πολιτών στιςν ΗΠΑ, ετοιμάζεται (μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα) να δώσει πλήρη άδεια στο σκεύασμα της Pfizer/BioNTech, το οποίο και θα γίνει το πρώτο εμβόλιο που παίρνει την άδεια αυτή. Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κίνηση της FDA θα ενισχύσει τους εμβολιασμούς σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία του κοροναϊού κάνει ισχυρή επανεμφάνιση σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις των κυβερνητών για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το ζήτημα της τρίτης δόσης

Πάντως, στις ΗΠΑ, όπως και αλλού, έχει ανοίξει και μια συζήτηση για το κατά πόσο είναι χρήσιμο, ακόμα και από «πολιτικής» άποψης, την ώρα που το πρώτο εμβόλιο παίρνει πλήρη άδεια, η κυβέρνηση να ανακοινώνει και αναμνηστική δόση εμβολίου σε όσους έχουν κλείσει οκτάμηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους, ιδίως όταν ελάχιστες Πολιτείες έχουν επιτύχει ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κοντά στο 60% με την πλειοψηφία να κινείται μεταξύ 40 και 55% (ο μέσος όρος είναι 51,2%). Οι New York Times, μάλιστα, επισήμαναν ότι «η ταυτόχρονη έγκριση του εμβολίου και η ενθάρρυνση των αναμνηστικών δόσεων ενδέχεται να δώσει την εντύπωση ότι το σκεύασμα είναι ανεπαρκές χωρίς την τρίτη δόση».

Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα

Ούτως ή άλλως, οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά σε νέο κύμα της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει πολλές Πολιτείες, αυξάνοντας ραγδαία τα κρούσματα και τις νοσηλείες για COVID-19. Μάλιστα το CDC επισημαίνει ότι αυξάνονται και οι νοσηλείες παιδιών, καθώς τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται στο νοσοκομείο με COVID-19 προσέρχονται σε λόγω των συμπτωμάτων της λοίμωξης και όχι για άσχετη αιτία. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι περιπτώσεις παιδιών με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο πλαίσιο της COVID-19. Συνολικά, στο 20% των αμερικανικών νοσοκομείων που διαθέτουν ΜΕΘ οι κλίνες των μονάδων είναι καλυμμένες κατά 95%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr